„PDL va avea o doctrina de centru, cu elemente liberale"Liderii PD si PLD isi vor anunta astazi, oficial, colegii din teritoriu, ca s-a decis ca cele doua formatiuni sa se uneasca intr-un singur partid. Democratii au programat pentru astazi reu
„PDL va avea o doctrina de centru, cu elemente liberale"Liderii PD si PLD isi vor anunta astazi, oficial, colegii din teritoriu, ca s-a decis ca cele doua formatiuni sa se uneasca intr-un singur partid. Democratii au programat pentru astazi reuniunea Colegiului Director, in care va fi prezentat si supus aprobarii proiectul de fuziune cu liberal-democratii. Tot astazi se vor intruni si membrii Delegatiei Permanente a PLD, sedinta avand un scop similar.
Urmatorul pas va fi facut luna viitoare, cand vor fi convocate, in paralel, congresele extraordinare ale celor doua partide, care sa se pronunte asupra fuziunii.
Dupa anuntul de luni seara, privind aparitia Partidului Democrat Liberal, ieri, reprezentantii PD si PLD s-au intalnit la sediul central al democratilor pentru a finaliza proiectul de fuziune al celor doua formatiuni. La finalul intrunirii, declaratiile au fost destul de rezervate.
„Maine vom avea sedinta Colegiului Director. Astazi am discutat aspecte organizatorice, pentru pregatirea acestei sedinte. Ele vor fi prezentate prima data colegilor din partid, si apoi, evident, si opiniei publice”, a spus Emil Boc. La randul sau, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat ca cele doua partide vor forma "prima formatiune politica din Romania". Structura de conducere va fi asigurata de PD, prin presedintele in exercitiu, Emil Boc, si de doi prim-vicepresedinti, Theodor Stolojan si un democrat, cel mai probabil Vasile Blaga.Stolojan: Nu este o fuziune, ci apare un nou partidTheodor Stolojan insista ca nu este vorba despre o fuziune, ci despre formarea unui nou partid. „Nu putem discuta cu dumneavoastra (despre formula juridica a acestei formatiuni - n.r.) inainte de a discuta cu organismele noastre de conducere, carora le vom prezenta diferite variante”, a spus liderul PLD. Intrebat daca va candida la congresul de constituire a noii formatiuni la functia de presedinte, Theodor Stolojan a raspuns: „Nu se discuta asa ceva, este prematur”.Preda: Doctrina va fi una de centru, cu elemente liberaleVicepresedintele democrat Cezar Preda explica, intr-un interviu acordat HotNews, ca doctrina acestui nou partid va fi "una de centru, centrista, cu elemente liberale". "Noi nu ne propunem sa eliminam curentul liberal, din contra, sa-l intarim pentru ca sunt multi liberali care doresc sa vina in acest partid", a adaugat Preda. El a sustinut ca fuziunea nu s-a realizat la ordinul presedintelui Basescu, acesta fiind doar informat despre proiect. Preda spune ca toate declaratiile date anterior de Boc si Stolojan, prin care infirmau o fuziune sau o alianta, au fost date deliberat pentru a se putea realiza in liniste noul proiect politic, la data de 3 decembrie, data stabilita de mai mult timp.Partidul Democrat Liberal va fi afiliat la PPE si va pastra in interiorul lui atat curentul popular, cat si pe cel liberal.
PLD a fost infiintat in decembrie 2006 de catre un grup de liberali care au demisionat din PNL. Potrivit statutului, partidul este de centru-dreapta si isi propunea sa unifice curentele politice de natura liberala, conservatoare si crestin-democrata, fiecare partid urmand sa isi pastreze identitatea doctrinara.
PD este situat, de asemenea, la centru-dreapta, afiliat popularilor europeni. Democratii se declara "un partid pragmatic, modern, reformator, deschis la schimbare si la colaborarea cu exponentii curentelor politice dominante la nivel european". Pana in 2005, PD a fost de centru-stanga, afiliat socialistilor europeni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.