>> Taberele sindicale rivale de la ArcelorMittal Galati se pregatesc de negocierea CCM pe 2008, desi nu este exclus ca si de aceasta data sa se razboiasca mai mult intre ele decat cu administratia.

Fosta federatie sindicala a Siderurgistil
>> Taberele sindicale rivale de la ArcelorMittal Galati se pregatesc de negocierea CCM pe 2008, desi nu este exclus ca si de aceasta data sa se razboiasca mai mult intre ele decat cu administratia.

Fosta federatie sindicala a Siderurgistilor s-a reorganizat in Sindicatul "Siderurgistul", cu 9.500 de membri. Instanta a aprobat infiintarea noului sindicat prin sentinta definitiva si irevocabila si acum urmeaza ca Sindi-catul "Siderurgistul" sa obtina in instanta si recunoasterea reprezentativitatii sale. Probabil ca nu vor fi probleme, pentru ca din sindicat fac parte cu mult mai mult de 1/3 din cei 14.500 de salariati ai combinatului. Alaturi de "Siderurgistul", se afla "Forum" cu 800 de sindicalisti si UTSL cu aproape 1.000 de membri, cele trei sindicate, care au impreuna 11.300 de membri, situandu-se pe aceeasi pozitie la negocierile cu administratia. In cealalta tabara se afla Sindicatul "Solidaritatea", care a obtinut, dupa un an de procese, recunoasterea reprezentativitatii, dar sentinta poate fi atacata la Curtea de Apel. Liderii "Solidaritatii" sustin ca au 3.500 de membri, dupa ce in urma cu un an declarau 8.000. Nici cu 3.500 nu prea ies socotelile, iar daca luam in calcul si numarul de angajati ai combinatului care nu pot fi sau nu vor sa fie sindicalisti, este clar ca una din gruparile sindicale a umflat statisticile membrilor. Din aceleasi motive, al contestarilor reciproce a numarului de membri si reprezentativitatii, la negocierea CCM pentru 2007, cele doua tabere sindicale din ArcelorMittal s-au razboit mai mult intre ele si nu cu administratia, dupa 4 luni de conflicte, trebuind sa accepte majorarea salariala data de administratie din a doua luna de negocieri, de 12%. Acum, profitand de faptul ca a obtinut o reprezentativitate ce nu a fost atacata la Curtea de Apel, iar Sindicatul "Siderurgistul" trebuie sa mearga in instanta pentru a obtine propria reprezentativitate, desi mai detine reprezentativitate si in baza afilierii la FSS Metarom, liderul Sindicatului "Solidaritatea", Gh. Tiber, incearca sa isi fructifice avansul, cerand in scris administratiei "inceperea de urgenta a negocierilor cu toate sindicatele reprezentative existente in cadrul companiei, a capitolului salarizare si salariu minim si celelalte aspecte salariale ce trebuie sa fie aplicate incepand din 1.01.2008". Tiber ameninta cu declansarea conflictului de interese si a unor miscari de protest. z


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.