Domnule Basescu, ce mai faceti, cum e vremea in Spania? A plouat? Nu? Hai, spuneti dupa mine: "The rain in Spain stays mainly in the plain"! OK! Acum: "Exit poll", nu "exit pool"! Asa! Inca o data! "Exit poll"! Good point! Youa€™
Domnule Basescu, ce mai faceti, cum e vremea in Spania? A plouat? Nu? Hai, spuneti dupa mine: "The rain in Spain stays mainly in the plain"! OK! Acum: "Exit poll", nu "exit pool"! Asa! Inca o data! "Exit poll"! Good point! Youa€™re the man! Haideti, sa trecem la lectia intai! Asadar, in comunicatul dumneavoastra oficial, din 23 noiembrie 2007, precizati ca le-ati spus studentilor urmatoarele: "Discutiile pentru elaborarea unui nou Tratat al Uniunii au inceput in octombrie 2003 si s-au concretizat in asa-numitul Tratat Constitutional. El a fost semnat la Roma, la 29 octombrie 2004".


Domna۪ Basescu, sunteti atent? Lasati, va rog, "exit pool"-ul! Asa, good, youa۪re the best! Domna۪ Basescu, discutiile pentru Tratatul Constitutional nu au inceput in octombrie 2003! Au inceput inainte de negocierile pentru Tratatul de la Nisa, care se derulau prin 2000. S-au concretizat prin deciziile Consiliului European de la Laeken, in decembrie 2001, care au pus bazele unei Conventii Europene pentru elaborarea proiectului de Tratat Constitutional, sub coordonarea lui Val̩ry Giscard d'Estaing. Dupa elaborarea proiectului cu pricina si negocierea lui intr-o Conferinta Interguvernamentala, sub presedintia italiana, Tratatul Constitutional a "esuat" in 2003 fiind "resuscitat", in iunie 2004, sub presedintia irlandeza. A fost apoi, in final, "rapus", dupa semnare si ratificare in unele tari membre, de respingerea sa prin referendum, in mai-iunie 2005, in Franta si Olanda!


Tot in comunicatul oficial, spuneti referindu-va la Tratatul pentru reformarea UE, care urmeaza a fi semnat in acest an: "Ca forma, noul document nu mai este unul consolidat, asa cum era cazul Tratatului Constitutional, ci este un tratat de amendare a doua dintre tratatele esentiale ale Uniunii Europene, respectiv Tratatul Uniunii Europene si Tratatul Comunitatii Europene". Domnule Basescu, in limba engleza, "consolidat" (consolidated) inseamna "combinat", printre altele. Adica, toate tratatele care s-au adoptat dupa Tratatul de la Roma din 1957 (Tratatul Comunitatii Europene) sunt niste amendamente la acest Tratat. Asadar, "consolidat" inseamna sa pui (combini) impreuna prevederile vechilor tratate si amendamentele cu pricina cuprinse in fiecare nou tratat. Asta inseamna Tratat Consolidat.


Or, Tratatul Constitutional tocmai asta ambitiona sa nu faca! Sa nu mai puna impreuna prevederile anterioare cu noile amendamente, ci sa creeze o Constitutie pentru Europa, care sa fie valabila si sa ofere un text complet. Asadar, tocmai Tratatul Constitutional n-ar fi fost "consolidat"! In schimb, "noul document" de care vorbiti dumneavoastra, daca e asa cum spuneti, adica "un tratat de amendare a doua dintre tratatele esentiale ale Uniunii Europene", atunci, automat va produce un Tratat consolidat, prin simpla combinare a Tratatelor precedente cu amendamentele pe care le va contine noul Tratat. Sigur, daca nu e un tratat de amendare, ramane sa va decideti ce este, da! Sau sa-l intrebati pe domnul Cioroianu!


Stiu, domnule Basescu, stiu ca e greu, si mie mi-a fost greu sa inteleg la inceput! Cum? Nu, nu, bineinteles ca n-am inteles din prima! Cum? Daca s-au facut "exit pool"-uri cand s-a votat in referendumul din Franta? "Exit poll", domnule presedinte, da? Asa ii zice, va rog frumos! Aaaaa, buna ziua, domnule Cioroianu, ati intarziat la lectie! Cum? Nu puteti ramane? Ati cumparat o bucata de teren in Egipt si mergeti s-o vedeti? Cool! Unde este? Aaa, inteleg, intre Cairo si Alexandria! OK! Give me five!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.