O femeie din Giurgiu a murit din cauza unui infarct provocat de o insuficienta respiratorie. Femeia n-a avut nici o sansa. Primele stiri erau alarmante: ambulanta a venit prea tarziu si cu totul nepregatita. Ca taxiul. Nici medic, nici dotari. Ambula
O femeie din Giurgiu a murit din cauza unui infarct provocat de o insuficienta respiratorie. Femeia n-a avut nici o sansa. Primele stiri erau alarmante: ambulanta a venit prea tarziu si cu totul nepregatita. Ca taxiul. Nici medic, nici dotari. Ambulanta era o fantoma care ardea benzina de pomana, mimand absurd o prestatie medicala. Ancheta filialei Giurgiu a Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor (OAMMR) a ajuns la alta concluzie. Asistenta pare sa aiba si ea dreptatea ei. Medicul era la alt caz, existau doua blocuri cu acelasi numar, familia decedatei vroia medic nu asistenta, pacienta a refuzat sa mearga la spital, asistenta era competenta si dotata cu tensiometru. Un singur medic, o singura asistenta, o singura masinaa€¦Daca la aceeasI ora in Giurgiu chemau salvarea doi, treia€¦pacienti, situatia ar fi fost greu de prins intr-un comunicat. Iti pui mana in cap.



Raed Arafat, parintele SMURD-ului romanesc, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, relata presei: "a€¦medicul asa-zis de garda a trimis o ambulanta cu o asistenta care s-a dus cu mana goala, fara trusa medicala, faraa€¦faraa€¦Nu conteaza ca femeia are 75 sau 80 de ani, varsta este irelevanta, daca medicii sunt competenti, viata unui batran cu diverse afectiuni poate fi prelungita chiar si cu cativa ani". Arafat n-a dat-o la intors, ca intamplarea de la Giurgiu ar fi fost o exceptie, pentru ca apoi sa dea vina pe buget si sa dea afara soferul, restructurand femeile de serviciu. Arafat n-are in sange retorica functionarilor care-si apara scaunul. Sanctiunile lui dupa moartea femeii au fost mai prompte decat salvarea de la Giurgiu.



Exprimarile de tipul "sistemul medical romanesc e in colaps, e la pamant, e pe duca" etc sunt goale de continut. Sistemul functioneaza. Functioneaza insa prost. Constant prost. De foarte multi ani de zile prost. Din felurite pricini. Adevarul in privinta serviciului medical de urgenta e ca de obicei la mijloc. Pe de-o parte, lipsesc masinile cu aparatura necesara. In plus, prea multe te pot omori pe drum, venind sa te salveze: au suspensii ucigase sau se pot dezintegra. O parte din personal e aidoma celui sanctionat de Arafat la Giurgiu. Insuficient, uneori cu grija navetei, acrit de viata, de leafa, cu constiinta adaptata trist la realitate. Medicii tineri, care stiu carte si vor sa faca si medicina, isi doresc sa traiasca macar decent. Si, daca nu e rost la Giurgiu, Pitesti, Oradea, Iasi, Brasov s.a.m.d., o intind in Franta, Germania, Spania, Italia etc. In Romania, juramantul lui Hipocrate e induiosator, dar functioneaza conditionat. E din ce in ce mai greu sa invoci principii inalte si sa faci apostolatul intr-o tara care din prostie este vesnic saraca.



De cand a fost numit subsecretar de stat in minister, Arafat bate judetele la orice ora din zi sau noapte. Verifica masinile, aparatura, controleaza medicii, asistentele. Asta nu inseamna ca sistemul merge uns. Dar are stapan. Daca i se dadea pe maini serviciul de urgenta cu multi ani in urma (nu e doar parerea noastra), daca seriozitatea, talentul si harnicia sa n-ar fi fost boicotate cu indarjire de ocupantii sinecurilor din domeniu si implicit de politicieni, sistemului medical romanesc ii mergea macar urgenta ca lumea. Timpul pierdut se razbuna. Va imaginati intamplarea tragica de la Giurgiu intr-un alt oras al Europei civilizate?  Faptul ca Arafat n-a scaldat-o, ca in putinul timp de cand are functie la minister a obtinut fonduri pentru masini si aparatura moderna e semn ca lucrurile se pot schimba. Mai raman medicii si salariile lor. Salarii care sa-i opreasca sa ia cu asalt spitalele Europei, unde primesc doar lefuri decente.             


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.