Firma de cercetare Cegedim Romania arata, intr-un raport, ca piata farmaceutica autohtona a inregistrat in ultimele 12 luni o valoare de 1,76 mld. euro (Spania are 9 mld. euro), adica o crestere cu 14,8% fata de perioada similara a anului trecut (5%
Firma de cercetare Cegedim Romania arata, intr-un raport, ca piata farmaceutica autohtona a inregistrat in ultimele 12 luni o valoare de 1,76 mld. euro (Spania are 9 mld. euro), adica o crestere cu 14,8% fata de perioada similara a anului trecut (5% pe glob).

Pentru anul 2008 se estimeaza o mentinere a ratei actuale de crestere, in ciuda unor influente postelectorale. In anul 2013 o data cu cresterea PIB, aceasta poate fi 15,3%.
Piata romaneasca este dominata de GalxoSmithKline/Marea Britanie (7,8%), Roche/Elvetia si Zentiva/Cehia fiecare (6,8%) si Sanofi-Aventis/Franta (6,6%). In ultima perioada, Grupul ungar Gedeon Richter incearca prin forta acumularilor succesive sa fie pe locul I, el ajungand deja la 7%.
La nivelul UE principalele companii de profil conform capitalizarii (mld. euro) sunt: Richter Gedeon/Ungaria (5,4); Krka/Slovenia (4); Pliva/Croatia (2), Zentiva (1,3), Intercell/Austria (1,2) si alte societati.
Pe bursa din Romania sectorul farmaceutic este slab reprezentat: Zentiva (SCD), Antibiotice (ATB) si Biofarm (BIO), cu o capitalizare actuala de 430 mil. euro, mult mai mica fata de 3,64 mld. euro ale Grupului Richter Gedeon de pe bursa din Ungaria. Capitalizari anemice au Meduman (MEDU) si Farmaceutica Remedia (RMAH).
Profiturile bune obtinute in trim. III de SCD, ATB si BIO le mentin atractia, iar rezultatele sunt comparabile cu performantele financiare medii estimate la nivelul sectorului din UE, an 2007/2008: P/E ± 24,5/19.5; P/BV ± 2.4/2.1; cresterea EBITDA ± 20,8%/26,2%; ROE 8,9%/11,1%; profit net ± 7% / 10,9%. z

Cand se intoarce trendul Biofarm?
Trendul major al actiunii Biofarm (BIO) a cunoscut in ultimele 7 luni - in preturi ajustate - o ascensiune de circa. 102,5%, el urcand pe graficul saptamanal de la 0,3283 la maximul istoric de 0,6650 lei.

Ulterior, in luna august, pe o scadere generala a indicilor bursieri, trendul a cunoscut o corectie semnificativa de pret de -11,5%.
Dupa nici opt saptamani, actiunea BIO coboara (deprecierea perioadei fiind de -21,8%) si nu sunt semnale evidente ca evolutia s-ar schimba curand. Intrebarile sunt: se va deprecia pretul in continuare si unde ar fi un posibil prag de intoarcere? Vom afla raspunsul folosind corelatia dintre doua categorii de indicatori tehnici: mediile mobile simple si nivelurile de regresie ale lui Fibonacci. Din analiza pozitiilor mediei mobile simple, de scurta durata de 50 de saptamani (SMA50) si a celei pe termen mai lung de 100 de saptamani (SMA100) constatam o trecere a liniei pretului sub SMA50 si o cadere fortata spre SMA100, care se mentine sub SMA50. Continuarea deprecierii este indicata si de semnalul indicatorului MACD, care a trecut sub linia de semnal, departandu-se evident de aceasta, fiind cantonat in zona pozitiva, iar panta devine tot mai abrupta. O confirmare a actualei tendinte este oferita si de semnalul indicatorului directiei de miscare DMI, care prezinta o superioritate a directiei de scadere (-DM). Estimarea zonelor de suport se face pe graficul saptamanal (data referinta: 21 noiembrie) prin nivelurile de retragere ale lui Fibonacci si metoda punctului de pivot cu primele niveluri, S1 si S2. In acest caz putem estima ca trendul va incerca in cadere sa testeze usor pragul de suport la retragerea de 50% si ceva mai greu la clasicul 61,8% din zona 0,4480 lei. Acesta poate fi considerat si un prag solid de suport, dar nu imposibil de strapuns mai ales pe o piata debusolata precum cea actuala. Putem aproxima ca in acest an exista si indicii pentru o intoarcere de trend la nivelul S2, insa ascensiunea lui ulterioara poate atinge cel mult tinta pragului R1 de rezistenta din zona 0,6400 lei. Este greu de presupus ca in conditiile actuale vom avea curand un nou maxim la R2 ± 0.7600 lei si de aceea tinta ramane pur teoretica, iar orizontul real ar fi in trim. I 2008. z


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.