"Lumea Noua"Cu "Nuovomondo" Emanuele Crialese face un film in esenta autobiografic, pentru ca a parasit Italia la 16 ani ca sa traiasca la New York.

In centrul povestii sta insa familia taranului Salvatore Mancuso care pleaca dintr-
"Lumea Noua"Cu "Nuovomondo" Emanuele Crialese face un film in esenta autobiografic, pentru ca a parasit Italia la 16 ani ca sa traiasca la New York.

In centrul povestii sta insa familia taranului Salvatore Mancuso care pleaca dintr-un sat din Sicilia spre o lume ale carei referinte sunt vagi si incredibile - fotomontajele cu gaini gigantice. Primele gesturi ale propagandei dau roade, imaginatia capului familiei producand reverii cu rauri de lapte, morcovi imensi si mere atat de mari incat nu le poti duce sub brat. Filmul strange aceste secvente poetice pe drum, dar tine carma pe realitatea altfel destul de precara. Cei care plecau spre Lumea Noua la inceputul secolului nu aveau nici o notiune despre ce urmau sa gaseasca. Sunt cateva lucruri care scartaie in film, printre care idila in nuce dintre o femeie de pe vapor si capul familiei, momentele suprarealiste ori faptul ca multe lucruri raman neexplicate. Filmul are un ritm spre inexistent, dar castiga prin scurte momente de mare frumusete, cum e cel in care vaporul se indeparteaza de tarm. Alteori, acestea sunt sabotate de o dorinta de frumusete cu orice chip. Filmul merita sa fie vazut fie si pentru ca autorul s-a documentat un an de zile cercetand arhivele de la Ellis Island, fotografii, documente si proceduri despre tratamentul la care erau supusi imigrantii intre 1900 si 1920. Crialese face si o dura critica tardiva a sistemului de selectare a imigrantilor, punctand pe teoria stupida de atunci privind transmiterea ereditara a inteligentei si pe testele de inteligenta si aptitudini, umilitoare si discriminatorii. Cineastul pune - desi fortat ca procedura, un mare hiatus intre lumea veche, pastratoare a traditiei, si cea noua, moderna, construita insa tot pe sudoarea imigrantilor. Greseala distribuitorilor este ca au tradus titlul, in loc sa-l lase in original, "Nuovomondo". Daca vreodata va fi adus filmul lui Terrence Malick, "The New World", el cum va mai fi tradus?


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.