>> Premierul ucrainean promoscovit a prezentat ieri demisia cabinetului sau.
>> Negocierile pentru formarea noului guvern "portocaliu" se anunta lungi si anevoioase.
Prima sesiune a noii rade Supreme a Ucrainei s-a deschis ieri cu prezenta
>> Premierul ucrainean promoscovit a prezentat ieri demisia cabinetului sau.
>> Negocierile pentru formarea noului guvern "portocaliu" se anunta lungi si anevoioase.
Prima sesiune a noii rade Supreme a Ucrainei s-a deschis ieri cu prezentarea demisiei cabinetului condus de Viktor Ianukovici. Guvernul demisionar isi va exercita insa in continuare prerogativele pana la numirea unui nou cabinet, ceea ce ar putea dura saptamani sau chiar luni de zile.
Cele doua partide "portocalii" ale presedintelui prooccidental Viktor Iuscenko si al fostei sale aliate Iulia Timosenko au obtinut suficiente locuri parlamentare la alegerile anticipate din 30 septembrie pentru formarea unei coalitii de guvernare. Majoritatea este insa subtire, cu doar 228 de locuri din cele 450. Partidul Regiunilor, condus de prorusul Ianukovici, a obtinut 175 de locuri, dar nu are un partener puternic cu care sa formeze o coalitie de guvernare. "Speram ca vom avea o coalitie democratica si ca va fi formata rapid", a spus Iulia Timosenko, care spera sa se intoarca in functia de premier din care Iuscenko a demis-o in 2005. Dar nici Ianukovici nu a abandonat speranta ca partidul sau va face cumva parte din coalitia de guvernare, lucru inacceptabil pentru "doamna de fier a Ucrainei".
Rada Suprema are termen 30 de zile pentru a forma o majoritate parlamentara si inca 30 de zile pentru a forma un guvern. Dar, din experienta din 2006, cand formarea guvernului a durat peste trei luni, termenele pot fi depasite cu usurinta. Ianukovici a fost desemnat atunci premier in urma alegerilor anticipate din martie 2006, cand Partidul Regiunilor a format majoritatea parlamentara. Situatia a fost generata de demiterea Iuliei Timosenko, pe fondul luptei pentru putere dintre ea si presedintele Iuscenko, castigatorii "revolutiei portocalii" din 2004. Anul trecut, Ucraina a inregistrat un indice de dezvoltare de 7,1%, acelasi ca in acest an. O problema serioasa a fost majorarea brusca a preturilor la produsele alimentare de baza, in principal din cauza reducerii rezervelor de stat in urma secetei din acest an.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.