Nu va costa mai nimic sa va "tradati" prima dragoste daca sunteti de parere ca ati ales in prima faza gresit fondul de pensii private obligatorii.

In teorie, dupa primii doi ani de acumulare, participantii la fondurile private de pensii po
Nu va costa mai nimic sa va "tradati" prima dragoste daca sunteti de parere ca ati ales in prima faza gresit fondul de pensii private obligatorii.

In teorie, dupa primii doi ani de acumulare, participantii la fondurile private de pensii pot sa isi transfere banii adunati intr-un anumit fond catre altul, fara a plati comisioane suplimentare pentru banii investiti.
Pana atunci, participantilor li se arata pisica penalizarilor, comisionul putand ajunge la 5% din activul acumulat. Or, 5% reprezinta cea mai mare parte din cresterea pe un an intreg (se estimeaza un randament mediu comparabil cu un depozit bancar, de 7-9%). Sperietura n-ar trebui sa va tina mult pentru ca acel comision maxim de 5% se percepe din sumele deja acumulate, iar in cateva luni de la intrarea fondurilor nu se va aduna prea mult cotizand cu 2% din salariul brut pe luna. Ce ar insemna sa va fie retinuti 5% din cei 2% in primele 2-3 luni? Aproape nimic! Asa ca sfatul nostru este ca in momentul in care sesizati ca exista fonduri de pensii cu un portofoliu mai apropiat de profilul dumneavoastra de risc si cu obiectivele de randament pe care le vizati nu ezitati sa sariti dintr-o barca in alta. Cu cat mai devreme, cu atat mai ieftin. Nu va dam intamplator acest sfat, de vreme ce au existat situatii cand s-a ajuns la retragerea autorizatiilor unor agenti care mituiau asiguratii pentru a le smulge semnaturi de adeziune sau presiuni din partea angajatorilor pentru inrolarea intr-un anumit fond.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.