Romanii si bulgarii si-au aratat, impreuna, disponibilitatea de a organiza turneul final al Campionatului European de fotbal din 2020, dar de la vis la realitate pare a fi cale lunga. Banii par a fi principalul obstacol.
Cele doua tari est-europ
Romanii si bulgarii si-au aratat, impreuna, disponibilitatea de a organiza turneul final al Campionatului European de fotbal din 2020, dar de la vis la realitate pare a fi cale lunga. Banii par a fi principalul obstacol.
Cele doua tari est-europene ar trebui sa aiba exemplul Poloniei si Ucrainei, care vor organiza urmatorul turneu, dupa cel din 2008. Gazduirea Campionatului European de fotbal in anul 2012 va costa Polonia 27 miliarde de euro - apreciaza agentia de evaluare financiara Fitch Ratings, citata de cotidianul online Budapest Business Journal. La elaborarea acestor estimari, Fitch a luat in calcul atat constructia de stadioane noi pentru partidele de fotbal, cat si investitiile pentru dezvoltarea infrastructurii de transport. Reprezentantii fostei guvernari sustin ca previziunile Fitch sunt eronate, costurile anticipate fiind prea mari, desi nu s-a finalizat inca nici o estimare oficiala a cheltuielilor asociate evenimentului sportiv. Fitch apreciaza ca cea mai mare provocare cu care se confrunta organizatorii evenimentului se refera la modernizarea infrastructurii rutiere. In opinia specialistilor agentiei de evaluare, infrastructura de transport ar putea necesita investitii totale de pana la 100 miliarde de euro.
Potrivit autoritatilor poloneze, primele informatii oficiale privind nivelul asteptat al costurilor ar trebui sa fie publicate pana la finele anului 2007. Partidul polonez Crestin-Democrat, care formeaza noua coalitie de guvernamant, alaturi de Partidul Popular, sunt de parere ca datele furnizate de Fitch reprezinta estimari de incredere. Noua guvernare poloneza analizeaza posibilitatile de modificare a legislatiei actuale, vizand accelerarea procesului de constructie a liniilor de transport rutier. Astfel, partidul crestin-democrat vrea sa simplifice si sa reduca timpul necesar realizarii unor proceduri administrative, inclusiv cele privind exproprierile si achizitia de terenuri.

Depasiri si in Africa de Sud
Organizarea editiei din 2010 a Cupei Mondiale de fotbal ar putea costa cu 500 milioane de dolari mai mult decat s-a prevazut - a admis guvernul din Africa de Sud, informeaza AFP. "Previziunile actuale ale oraselor-gazda arata ca riscam o depasire a bugetului initial cu sume cuprinse intre 417 si 507 milioane de dolari. Am insarcinat toate echipele tehnice sa examineze cresterea prevazuta, sa studieze natura problemei si care sunt consecintele", a declarat ministrul adjunct al Finantelor, Jabu Moleketi, in cadrul unei conferinte de presa.
Guvernul sud-african a deblocat un buget de 2,6 miliarde de dolari pentru organizarea Cupei Mondiale si va studia modul in care ar putea finanta surplusul necesar, aparut ca urmare a cresterii preturilor la otel si ciment.
Pregatirile pentru CM 2010, prima astfel de competitie organizata pe continentul african, au fost intarziate de grevele de pe santierele stadioanelor, in special la Durban.

GREVa LA STADION
Pregatirile pentru Cupa Mondiala 2010 din Africa de Sud au fost perturbate din nou miercuri, dupa inceperea unei noi greve a muncitorilor de la un santier pentru unul din stadioane, au anuntat surse sindicale, citate de AFP. Peste o mie de persoane care munceau la constructia unui nou stadion la Nelspruit au incetat lucrul pentru a solicita conditii mai bune de munca si salariu mai mare, la doua zile de la incheierea unui conflict similar la Durban.
Un purtator de cuvant al Sindicatului National al Minerilor (NUM), la care sunt afiliati muncitorii de la stadion, a declarat ca grevistii cer o prima de 1.000 de ranzi (circa 150 dolari/100 euro) si vor sa fie platiti, conform regulilor din acest sector, cu 11,90 ranzi pe ora. "Sunt in curs negocieri pentru rezolvarea conflictului", a adaugat purtatorul de cuvant, Lesiba Seshoka.
Coordonatorul regional al NUM, Onismus Serothwane, a precizat ca peste o mie de muncitori sunt in greva.
Aceasta noua greva pe un santier al Cupei Mondiale 2010 survine in contextul in care mii de reprezentanti ai lumii fotbalului si jurnalisti incep sa soseasca in Africa de Sud pentru tragerea la sorti a preliminariilor, prevazuta, duminica, la Durban.
O alta greva a incetinit lucrarile la stadionul din Cape Town. Insa organizatorii afirma ca pregatirile pentru o prima editie a Cupei Mondiale organizate in Africa se desfasoara conform programului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.