Lovitura previzibila. Presedintele Basescu a anuntat ieri la Timisoara ca a contestat la Curtea Constitutionala (CCR) legea votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament. CCR discuta pe 5 decembrie contestatia uninomina
Lovitura previzibila. Presedintele Basescu a anuntat ieri la Timisoara ca a contestat la Curtea Constitutionala (CCR) legea votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament. CCR discuta pe 5 decembrie contestatia uninominalului asumat de Guvern.
Seful statului a avertizat inca de saptamana trecuta ca ar putea recurge la atacarea legii la CCR, tinta fiind castigarea timpului de gandire inainte de expirarea timpului de promulgare. Presedintele a atacat articolul 29 din legea asumata de Guvern, care prevede introducerea listei suplimentare la nivel national si care, potrivit lui Basescu, contravine prevederii constitutionale a articolului 62, referitor la alegerea directa a membrilor Parlamentului de catre cetateni. Alineatul din articolul 29 prevede ca, "separat pentru Camera Deputatilor si Senat, fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale are dreptul de a propune o lista suplimentara la nivel national ce va putea contine cel mult un numar egal de candidati cu numarul candidatilor inscrisi in toate colegiile uninominale. Lista nationala a fiecarui partid va ordona candidatii partidelor si va contine in coloane separate numele si prenumele candidatului, precum si apartenenta politica a acestuia. Lista nationala suplimentara a fiecarui partid politic, alianta politica sau electorala se depune la Biroul Electoral Central si va fi afisata in toate sectiile de votare". Basescu atrage atentia ca articolul 48 alin. 11 din lege prevede ca "in situatia in care un partid politic, alianta politica sau alianta electorala obtine la nivelul unei circumscriptii electorale un cat electoral care este superior numarului total de candidati din circumscriptia respectiva, se va proceda la atribuirea de mandate catre persoanele de pe lista nationala suplimentara, in ordinea de pe lista intocmita de competitorul electoral respectiv".
Presedintele considera ca aceste prevederi permit ca persoane aflate pe lista nationala propusa de catre fiecare competitor electoral sa obtina mandatul de parlamentar fara ca alegatorul sa fi votat aceasta lista, desi, potrivit articolului 62 alin. 1 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit legii electorale.
Premierul Tariceanu a calificat decizia presedintelui ca fiind regretabila. "Cred ca tot mai mult se contureaza urmatorul lucru: Basescu doreste in Romania un fel de regim de autoritate pe care sa il exercite prin PD, deoarece prin sistemul sau de vot ar obtine, in baza unei majoritati relative din votul cetatenilor, majoritatea absoluta in Romania. Mecanismul propus de Basescu da unei minoritati puterea de decizie in defavoarea majoritatii", a spus premierul. El a reluat exemplul sistemului electoral aplicat in Franta in urma cu cateva luni, cand partidul presedintelui Sarkozy a castigat, cu o majoritate relativa, peste 60% din mandatele parlamentare, ceea ce a condus la formarea unei Opozitii foarte slabe. "Sarkozy, care are o cultura politica mult mai buna decat Basescu, a inteles dezavantajul acestui sistem: o democratie puternica nu functioneaza fara o opozitie adevarata. Presedintele Basescu vrea un fel de dictatura de catifea facuta in Romania", a acuzat premierul Tariceanu.
Reactii
Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ieri in replica la anuntul presedintelui ca a contestat legea votului uninominal asumata de Guvern, ca seful statului are acest drept, dar ca, in opinia sa, proiectul nu este anticonstitutional. "Presedintele are acest drept. Dupa parerea mea, proiectul nu este anticonstitutional, dar presedintele are dreptul sa conteste orice lege votata de Parlament la CCR sau sa retrimita proiectul la Parlament", a afirmat presedintele UDMR. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, considera atacul de neconstitutionalitate ca previzibil. Gestul presedintelui are, potrivit lui Diaconescu, dorinta acestuia de a amana intrarea in vigoare a legii pentru care Executivul si-a asumat raspunderea. si deputatul PC Sergiu Andon a calificat aceasta tactica ca facand parte din razboiul dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria. "Tariceanu ii ia fata lui Basescu asumandu-si raspunderea pentru legea votului uninominal, iar Basescu ii ia fata lui Tariceanu intarziind intrarea in vigoare a acestei legi", a spus Andon.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.