Ministrul Sanatatii spune ca nu-si aminteste ca vreun medic sa fi fost tras la raspundere pentru culpa medicala.
Desi a fost sesizat din luna septembrie, Colegiul Medicilor nu a discutat cazul Sebastian, membrii Colegiului pregatindu-se de alege
Ministrul Sanatatii spune ca nu-si aminteste ca vreun medic sa fi fost tras la raspundere pentru culpa medicala.
Desi a fost sesizat din luna septembrie, Colegiul Medicilor nu a discutat cazul Sebastian, membrii Colegiului pregatindu-se de alegeri.
Parintii lui Sebastian Lungu vor depune plangere penala la Parchet impotriva cadrelor medicale implicate.


Parintii micutului Sebastian, copilul nascut cu grave probleme fizice si psihice la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, vor depune plangere la Parchet impotriva tuturor medicilor si asistentelor implicate. Acest caz cutremurator, relatat pe larg in editia de ieri a "Romaniei libere", aduce in atentie activitatea Colegiului Medicilor din Romania (CMR), care, aproape invariabil, ofera protectie membrilor sai suspecti de malpraxis.
Ministrul Sanatatii a declarat ieri ca nu are nici un control asupra acestei institutii si nu a fost sprijinit atunci cand a dorit sa schimbe legea in acest sens: "Daca CMR ar fi facut protocoale terapeutice, acest caz ar fi fost eliminat", acuzand ca asociatia profesionala nu si-a facut datoria. Ministrul Sanatatii a spus ca nu stie daca vreun medic a fost tras la raspundere vreodata de Colegiul Medicilor. El si-a indreptat atentia catre dr Sorin Oprescu, presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti, solicitand sa fie luat la intrebari. "Noi am luat decizia sa chemam parintii, sa le facem dosar si sa trimitem copilul in strainatate, pentru tratament", a mai spus ministrul Sanatatii. Costurile se ridica la 50.000 de euro, bani de care parintii nu dispun. Catalin Carstoiu, directorul medical al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, a declarat, ieri, ca "administratia spitalului nu poate pronunta o decizie de culpa medicala, dar trebuie sa analizam cele intamplate si sa luam masuri administrative". Parintii bebelusului au sesizat managerul spitalului pe 21 septembrie, invocand lipsa de supraveghere specializata in timpul nasterii. "Imediat s-au cerut note explicative dr Alexandru Badiu, cel care a urmarit gravida pe parcursul sarcinii, mai putin ultimele doua saptamani, sefului garzii, medicului care a intrat in garda in acea zi (n.r. - 4 septembrie), neonatologului si celor doua moase. Noi nu avem nimic de ascuns asupra celor ce se intampla in spital", a subliniat dr Catalin Carstoiu. Reprezentantul spitalului a spus: "Nu poti sa acuzi pe cineva ca nu a urmarit o gravida atat timp cat nu ai o dovada", explicand ca tanara mama a fost urmarita tot timpul de o moasa, care, potrivit legislatiei, are dreptul sa urmareasca desfasurarea nasterii si trebuie sa anunte medicul atunci cand ceva nu este in regula. Declaratia se contrazice cu cea a Alinei Lungu, mama bebelusului bolnav. Aceasta acuza personalul medical de la camera de garda ca, in acea zi fatidica, a fost lasata nesupravegheata timp de 45 de minute, in timp ce copilul venea pe lume aproape mort, avand in jurul gatului cordonul ombilical. "Pana la finalizarea anchetei de catre Colegiul Medicilor, personalul medical implicat nu va mai face parte din echipa de garda", a mai spus dr Catalin Carstoiu, motivand presiunea psihologica. Reprezentantul spitalului a declarat ca unitatea medicala este un etalon in serviciile spitalicesti, avand anual 63.000 de externari. De aceea, situatia nu trebuie generalizata.
Desi Colegiul Medicilor Bucuresti a fost sesizat inca din luna septembrie cele intamplate, dosarul nu a fost luat in discutie. Surse din interior spun ca membrii Colegiului au fost ocupati mai mult cu pregatirea "campaniei electorale" pentru alegerea noilor conducatori.
REPLICa
>> Colegiul Medicilor: nici o condamnare

Pentru gafele de la spital, intre patru si cinci medici sunt exclusi anual din profesie de Colegiul Medicilor, prin decizii temporare sau definitive. "Sunt 20-30 de plangeri pe luna impotriva doctorilor, dintre care aproximativ jumatate sunt cu adresa directa catre cei de la obstetrica-ginecologie. Noi anchetam astfel de cazuri, dar uneori ne sanctionam colegii, iar ei contesta hotararea in instanta si castiga", ne-a declarat vicepresedintele institutiei, dr. Gheorghe Borceanu. Acesta recunoaste insa ca nici un medic nu a ajuns dupa gratii sau a fost condamnat, chiar daca colegiul a constatat greseala profesionala. Borceanu a mai precizat ca ministrul Sanatatii minte cand spune ca nu exista sanctiuni, decizii care pot fi gasite statistic.

ORIENTARE
>> Romanii prefera maternitatile particulare

Ingroziti de stirile din presa sau dupa ce au avut experiente neplacute cu maternitatile de stat, romanii se orienteaza acum spre cele particulare, chiar daca preturile sunt piperate pentru buzunarul lor. Prefera siguranta, curatenia si confortul. Cu jumatate mai mult decat banii pe care i-ar da ca atentie medicului de la stat, romanii merg cu sufletul impacat spre clinicile private. Nu au insa foarte multe variante. In toata tara sunt deschise doar trei: Saint Lukas Hospital si Euroclinic, din Bucuresti, si Clinica Hipocrate din Cluj. In Capitala, preturile pentru o nastere pe cale naturala sunt de circa 6.000 de lei, iar prin cezariana 8.000 de lei. La Cluj, tarifele sunt la jumatate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.