La o chirie de 5.000 de euro pe zi, organizatorilor nu li s-a permis
sa vina cu un ecran bun de acasa.

Spaima mea era ca o sa fiti putini pentru ca rivalul nostru e in aceasta seara Balul 'Academiei Catavencu>>", ne-a spus Dan Chisu
La o chirie de 5.000 de euro pe zi, organizatorilor nu li s-a permis
sa vina cu un ecran bun de acasa.

Spaima mea era ca o sa fiti putini pentru ca rivalul nostru e in aceasta seara Balul 'Academiei Catavencu>>", ne-a spus Dan Chisu, marti seara, la deschiderea - foarte informala - a celei de-a 17-a editii a Festivalului International de Film al Bucurestiului DaKINO. N-au fost multe vedete (premierul Tariceanu a preferat balul), desi multe randuri au fost pastrate pentru cei cu invitatie. In afara membrilor juriului, i-am remarcat in sala pe Mariana Mihut si pe Victor Rebengiuc, dar ma intreb cum au rezistat, in mijlocul randului, la "Beowulf", care a deschis festivalul. Primii care au urcat insa pe scena au fost saxofonistul Flavius Teodosiu si pianistul Petrica Andrei, care au incercat sa incalzeasca atmosfera cu melodii din filme celebre - "Singing in the Rain", "Casablanca" sau "New York, New York". Flavius Teodosiu locuieste in Germania, dar mai vine pe acasa. Formatia sa, Europe Sound, a acompaniat-o pe Gloria Gaynor la concertul din Romania, dar a cantat si la botezul Irinei Columbeanu. Pe scena Salii Auditorium a Muzeului National de Arta, evolutia celor doi interpreti a sunat destul de dezolant, din cauza ecranului incretit din spate si luminilor triste. Dupa circa o jumatate de ora, cat a durat recitalul, Dan Chisu a urcat pe scena ca sa prezinte juriile, sa le multumeasca sponsorilor si sa deschida festivalul. Cand a inceput primul film, "Beowulf", li s-a dat drumul in sala si studentilor. Proiectia a inceput pe jumatatea de sus a ecranului incretit. Potrivit lui Dan Chisu, gazdele nu i-au permis sa aduca un ecran ca lumea, nici macar pe durata festivalului, desi chiria e de 5.000 de euro pe zi. Din aceasta cauza, proiectia lungmetrajelor e in suferinta, nu si cea a scurtmetrajelor din competitie care vor fi proiectate pe ecranul mic. Dan Chisu spune ca nu a gasit alta sala, si asa toata lumea se plangea in anii trecuti ca Palatul Copiilor e prea departe de centru.
"Beowulf", filmul de animatie realizat de Robert Zemeckis si care s-a instalat weekendul trecut in fruntea box-office-ului american, a fost prezentat in avanpremiera, el urmand sa intre in salile romanesti la sfarsitul lunii. Adaptarea celui mai vechi poem al limbii engleze e o izbanda tehnica, dar e intunecat, claustrofob si galagios. Calculatorul preia uneori frapant nu doar trasaturile fizice, dar si gesturile (Anthony Hopkins-ul in 3D e impresionant, ca si Brendan Gleeson), aparatul de filmat se misca extrem de liber fata de personaje, dar povestea nu are nici un pic de emotie sau de viata, personajele urla intr-o obscuritate generala. Nu e nevoie sa-l vezi ca in SUA, in Real D, Dolby Digital 3D si IMAX 3D ca sa incerci emotii estetice. Filmul e interzis in Statele Unite copiilor sub 13 ani (pentru secvente de violenta si nuditate - vezi Angelina Jolie goala in 3D), dar in Romania il pot vedea toti spectatorii peste 12 ani. Celalalt film a deschis de fapt a doua zi de festival. Dar si "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford" va putea fi vazut in curand de spectatorii romani.
DaKINO programeaza pentru azi proiectii de la ora 10.30 - competitie Documentar, si de la 14.30 - competitie Fictiune. La ora 19.30 debuteaza seara Pen-Ek Ratanaruang, cu doua lungmetraje, "PLOY" si "6ixtynin9". Pretul biletelor este fix - 15 lei pe zi, dar studentii de la facultatile de film au intrare libera.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.