>> In Capitala, cinci femei au fost ucise in acest an de membri ai familiei.

>> In 2007, omorurile au fost de o cruzime mai mare decat in urma cu un an.

>> In Piata Universitatii va fi construit "Zidul indiferentei" pe care
>> In Capitala, cinci femei au fost ucise in acest an de membri ai familiei.

>> In 2007, omorurile au fost de o cruzime mai mare decat in urma cu un an.

>> In Piata Universitatii va fi construit "Zidul indiferentei" pe care vor fi mentionate femeile ucise de soti.

Peste 4.000 de femei au fost agresate in propria familie, iar 50 dintre ele au decedat din aceasta cauza in primele trei trimestre ale acestui an, in intreaga tara. In Capitala, cinci femei si-au pierdut viata dupa ce au fost batute de persoane apropiate, numarul fiind in scadere fata de 2007, cand s-au inregistrat 10 decese.
Totusi, cazurile din acest an au fost de o cruzime mult mai mare, dupa cum au apreciat criminalistii.
Autoritatile, impreuna cu Fundatia Sensiblu, au declansat o campanie prin care vor sa atraga atentia victimelor si celor din jurul lor sa reactioneze la timp, inainte de a se intampla o tragedie.

Peste 4.400 de cazuri de violenta
De la inceputul acestui an, 4.463 de femei au fost agresate, insa numarul real ar putea fi mult mai mare. "Suntem convinsi ca numarul femeilor agresate verbal sau fizic de partenerul de viata este mult mai mare pentru ca acestea nu au curajul sa se adreseze autoritatilor sau nu stiu de unde pot cere ajutor. Ceea ce este mai trist este insa faptul ca vecinii, colegii de birou sau familia inchid ochii cand vad semne ale violentei domestice", a declarat Cristina Horia, director executiv al Fundatiei Sensiblu. In perioada ianuarie 2004-septembrie 2007, s-au inregistrat peste 33.000 de cazuri de violenta in familie, iar 224 de femei au fost omorate. Categoria de varsta la care apar cele mai multe cazuri de violenta in familie este intre 25 si 45 de ani. In Capitala, numai in acest an au fost omorate cinci femei, iar in 2006 au fost 10 cazuri, de o cruzime mai mica insa fata de cele din 2007.
Pentru multi oameni, violenta in familie este considerata un lucru normal si nu este raportata autoritatilor. Autoritatile au pus la dispozitia celor care vor sa raporteze un act de violenta un numar de telefon - 311.46.36.
"Zidul indiferentei"
Pe 25 noiembrie, in Piata Universitatii, in zona fantanilor, va fi inaugurat "Zidul indiferentei" pe care vor fi mentionate femeile ucise de sot, tata sau fiu in Bucuresti. In perioada 25 noiembrie-10 decembrie, vor fi impartiti fluturasi si fundite albe in Piata Universitatii.
Trecatorii vor putea sa semneze in caietul de sustinere si sa lase un mesaj legat de ce vor face diferit de acum inainte.

CAMPANIE
>> Implicare

Scopul campaniei care va incepe pe 25 noiembrie este sensibilizarea romanilor la violentele petrecute in familie. Oamenilor li se va recomanda sa intervina daca ei cunosc cazuri de femei agresate si sa solicite interventia politiei. In acest an, au fost instruiti 80 de politisti care sa actioneze atunci cand sunt solicitati sa aplaneze conflictele in familii care pornesc, in cele mai multe cazuri, de la gelozie si consumul de alcool.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.