Analistii economici pariaza pe un leu din ce in ce mai slab påna la sfårsitul anului, in ciuda optimismului oficialilor bancii centrale, care spera intr-o revenire a monedei nationale. Chiar si cu valuta trimisa de romånii care mun
Analistii economici pariaza pe un leu din ce in ce mai slab påna la sfårsitul anului, in ciuda optimismului oficialilor bancii centrale, care spera intr-o revenire a monedei nationale. Chiar si cu valuta trimisa de romånii care muncesc in strainatate, analistii nu vad o intarire a leului. Aceasta, pentru ca in luna decembrie se anunta importuri masive de bunuri, ca in fiecare an. In aceste conditii, prognozele analistilor indica un curs de 3,6 lei/euro in ultima luna a anului.

O apreciere a leului spre sfarsitul acestui an este iluzorie, iar depasirea pragului psihologic al cursului de schimb de 3,5 lei/euro in perioada urmatoare este aproape certa, ne-a declarat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA). „Fundamentele economice justifica slabirea in continuare a leului, chiar daca oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) spera intr-o revenire pe seama banilor trimisi de romanii plecati la munca in strainatate“, explica Voinea. Cum este posibila deprecierea in continuare a monedei nationale, in conditiile in care in decembrie se preconizeaza ca vor intra peste 500 de milioane de euro de la „ca psunari“? La prima vedere, cu o oferta mai mare de euro pe piata, leul va suferi o apreciere, chiar daca de scurta durata. „Pe de alta parte, importurile vor creste in decembrie, ceea ce va duce la o depreciere a monedei nationale. Efectul produs de importuri ar putea fi mai puternic decat cel generat de influxul de valuta“, explica Liviu Voinea. Iar importurile vor creste exploziv in ultima luna a anului, in timp ce exporturile se vor reduce, adauga Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR). „Consecintele vor fi dramatice pentru economie, pentru ca se va adanci si mai mult deficitul comercial, ca si deficitul de cont curent. Iar acestea sunt principalele semne de ingrijorare ale investitorilor straini legate de Romania“, ne-a declarat Mihai Ionescu. Numai in primele noua luni, deficitul contului curent a crescut cu 76%, la 11,8 miliarde de euro, potrivit datelor bancii centrale. Influenta determinanta asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balantei comerciale, care a insumat 12,26 miliarde de euro. Cifra a fost cu 67% fata de perioada similara a anului trecut.

Leul se va deprecia si la anul
Mult mai pesimist in privinta evolutiei cursului de schimb este Dragos Cabat, presedintele CFA Romania - asociatie profesionala a analistilor financiari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.