Analistii distinselor case de rating sau cei ai marilor banci de investitii sustin ca marele risc al economiei romanesti este adancirea deficitului contului curent, de altfel unul dintre cele mai mari din lume. Datele bancii centrale aratau ca defici
Analistii distinselor case de rating sau cei ai marilor banci de investitii sustin ca marele risc al economiei romanesti este adancirea deficitului contului curent, de altfel unul dintre cele mai mari din lume. Datele bancii centrale aratau ca deficitul contului curent s-a adancit pana la 11 miliarde euro. O lectura a datelor afisate de banca centrala arata insa si aspecte pozitive. Investitiile straine directe, in valoare de 5 miliarde euro, au depasit, in primele noua luni, nivelul atins anul trecut pe vremea asta. Transferurile romanilor care lucreaza in strainatate s-au marit cu 50%, pana la 5,5 miliarde euro, si depasesc deja cele mai optimiste estimari pentru intreg anul 2007. In esenta, romanii care lucreaza prin Italia, Spania sau aiurea in lume sunt cel mai puternic investitor strain al Romaniei si banii lor acopera aproape 47% din deficitul contului curent. Pe acelasi traseu al transferurilor, unde citim cifrele sumelor trimise acasa de "stranieri", gasim insa si o triplare a banilor scosi din tara, pana la 1,1 miliarde euro. Un articol recent din presa britanica constata ca romanii sunt printre cei mai interesati cumparatori ai caselor si terenurilor din zona litoralului bulgaresc al Marii Negre. Dincolo de lectura optimista a statisticilor bancii centrale ramane insa dezechilibrul contului curent, care are capacitatea de a deprecia leul. Unul dintre analistii Danske Bank, Lars Christensen, sustine ca leul este cea mai supraevaluata moneda din intreg universul tarilor emergente, iar Romania are una dintre cele mai vulnerabile economii ale aceluiasi univers. Diagnosticul sau se baza in special pe observatia ca avem un deficit imens al contului curent. Nu suntem singura tara din regiune care cheltuieste mai mult decat incaseaza, insa, spre deosebire de Bulgaria sau de tarile baltice, care ruleaza consilii monetare cu monede legate de euro, leul depinde de piata valutara. Tocmai aceasta flotare libera a leului il face vulnerabil in caz de crize economice, fie ele interne sau externe. Astfel, spune Christensen, leul este cel mai usor de comercializat pentru un investitor care vrea sa speculeze situatia economiilor supraincalzite din Europa Centrala si de Est.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.