Presedintele CNA, Rasvan Popescu, i-a explicat lui Alexandru Sassu, printr-o scrisoare adresata vineri, ca legea ii permite presedintelui Basescu sa apara la postul public vineri, 23 noiembrie, deoarece campania pentru referendum se termina sambata,
Presedintele CNA, Rasvan Popescu, i-a explicat lui Alexandru Sassu, printr-o scrisoare adresata vineri, ca legea ii permite presedintelui Basescu sa apara la postul public vineri, 23 noiembrie, deoarece campania pentru referendum se termina sambata, au declarat pentru NewsIn, surse din TVR.

Rasvan Popescu - presedintele CNA - a pledat pentru dreptul presedintelui de a aparea la TVR, invocand in primul rand Legea privind organizarea SRR si SRTV, conform careia serviciile publice de radiodifuziune si televiziune sunt obligate sa difuzeze, cu prioritate si in mod gratuit, comunicatele primite de la Parlament, presedintele Romaniei, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sau de la Guvern.

De asemenea, presedintele CNA a facut apel si la Legea privind alegerea Parlamentului Romaniei, ale carei prevederi sunt preluate in Legea pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, si care reglementeaza faptul ca, inainte cu 48 de ore de ziua votarii, este interzisa invitarea sau prezentarea candidatilor in programe, cu exceptia cazul in care este vorba despre un drept la replica. Aceeasi lege mai specifica si faptul ca este interzisa cu 48 de ore inainte de ziua votarii prezentarea de sondaje de opinie sau mesaje electorale si cometariile privind campania electorala. Folosind acest argument, Popescu i-a explicat lui Sassu, ca seful statului nu este candidat la PE, si nu poate intra sub incidenta acestei legi, deci poate aparea la TVR, pe 23 noiembrie, asa cum si-a exprimat dorinta, printr-o scrisoare a Administratiei Prezidentiale, trimisa lui Alexandru Sassu la inceputul acestei saptamani. Presedintele Basescu a cerut TVR sa apara la postul public de televiziune pentru a-si sustine punctul de vedere in legatura cu referendumul pe care l-a convocat pentru votul uninominal pur, la 25 noiembrie, odata cu euroalegerile. Dupa Legea referendumului, campania se incheie mai tarziu decat in cazul euroalegerilor, cu 24 de ore inainte de scrutin, nu cu 48 de ore.

Presedintele-director general al TVR, Alexandru Sassu, a trimis CNA cea de-a treia scrisoare in care intreaba daca aparitia luiTraian Basescu la postul public, la 23 noiembrie, cu doua zile inainte de alegeri, este legala, dupa ce Consiliul s-a pronuntat in doua randuri in favoarea sefului statului.

Presedintele TVR a intrebat daca eventuala aparitie a presedintelui Traian Basescu la postul public ar incalca un articol al Legii alegerilor pentru Parlamentul European, in conditiile in care seful statului a cerut sa apara la TVR si SRR in campania pentru referendumul pe votul uninominal. Sassu a invocat, potrivit unor surse din TVR, articolul 66 din Legea alegerilor pentru Parlamentul European, care spune ca este interzisa campania electorala pentru acest tip de scrutin cu doua zile inainte de data alegerilor. Legea referendumului precizeaza, in schimb, ca este interzisa campania electorala cu 24 de ore inainte de data la care are loc consultarea populara.

Calendarul arata ca 23 noiembrie, data la care Basescu a cerut o aparitie pentru a face campanie in favoarea referendumului, este o zi de vineri, iar campania pentru votul uninominal s-ar incheia la miezul noptii, in timp ce campania electorala pentru alegerile europene se va fi incheiat cu o zi mai devreme la miezul noptii, joi spre vineri.

Cea de-a treia scrisoare a lui Sassu intervine in contextul in care TVR este acuzat de PD si de Administratia prezidentiala ca, in cele trei saptamani din cele patru ale campaniei pentru dublul scrutin de la 25 noiembrie, nu a organizat dezbateri pe votul uninominal, pentru care presedintele Basescu a convocat referendum.

Alexandru Sassu a mai trimis, in timpul campaniei, alte doua scrisori la CNA in care cere lamuriri privind aparitia la postul public a mai multor politicieni cu prilejul alegerilor europarlamentare si al referendumului. De fiecare data, CNA a aratat ca presedintele are dreptul sa apara la postul public de televiziune, ca si la cel de radio. SRR a avut, vineri, 16 noiembrie, o emisiune despre referendum, la care a participat seful statului.

Aparitia presedintelui Basescu la TVR, precum si organizarea unor dezbateri pe tema referendumului, au facut obiectul a numeroase controverse in ultimele saptamani, cand TVR, CNA si comisia parlamentara pentru timpi de antena si-au pasat reciproc raspunderea, tergiversand astfel organizarea de emisiuni informative si de dezbatere pe referendum si acordarea, prin lege, a timpilor de antena partidelor parlamentare.

Presedintele Traian Basescu a acuzat inca de la inceputul campaniei ca nu i se permite sa apara la posturile publice de media, in special la TVR, pentru a explica romanilor de ce a convocat referendumul si despre beneficiile sistemului de vot uninominal. Presedintele a caracterizat aceasta impotrivire a TVR drept o interdictie, afirmand ca la originile acesteia stau PNL si PSD, partide care controleaza postul public. Despre TVR seful statului a mai spus ca este "televiziunea pesedisto-liberala cu politrucul Sassu in fruntea sa". Intre Presedintie si TVR a avut pe de alta parte de la inceputul campaniei pana acum, un schimb de scrisori, avand ca subiect aparitiile presedintelui la postul public. Intr-o prima instanta dupa ce Presedintia ceruse permisiunea ca Basescu sa apara intr-o prima emisiune, TVR a spus ca nu poate organiza dezbateri pe tema referendumului fara o decizie a comisiei parlamentare de timpi de antena si ca reglementarile CNA nu sunt suficiente. Intre timp, Traian Basescu a participat la o emisiune de o ora la postul public de televiziune. Pe de alta parte, dupa ce comisia de antena a inceput sa lucreze, cativa politicieni care fac parte din aceasta au opinat ca participand la emisiunea respectiva, seful statului si-a epuizat deja timpii de antena si ca alocarea unor alte emisiuni ar rapi din timpii de antena ai partidelor. In acest context, Alexandru Sassu a declarat ca TVR va negocia cu Presedintia invitarea presedintelui inca o data, afirmatii ce au starnit reactii vehemente din partea Presedintiei.

Presedintia a precizat luni ca nu negociaza cu Alexandru Sassu prezenta presedintelui intr-o emisiune dedicata referendumului, intrucat dreptul cetatenilor la informare nu este negociabil si solicita TVR, intr-o scrisoare, sa asigure prezenta presedintelui intr-o emisiune, in data de 23 noiembrie. TVR nu a raspuns inca solicitarii presedintelui.

PD a criticat la randu-i blocajele pe care le-a provocat TVR si campania pentru antena lui Traian Basescu si a anuntat ca, in semn de protest, nu va participa la emisiunile despre referendum organizate de postul public. Joi, Elena Udrea, secretar executiv PD, a anuntat ca din aceleasi cauze va actiona postul public in instanta.

Pe de alta parte, Traian Basescu a recunoscut recent ca, in conditiile actuale, organizarea unui proces paralel de vot la referendum diferit de euroalegeri dar si lipsa de informare, ar putea duce la un eventual esec al referendumului cauzat in special de un absenteism ridicat. Miercuri, in cadrul unei dezbateri organizate de GDS, seful statului a sugerat ca responsabilitatea unui eventual esec ar reveni nu numai Guvernului care sa descurajeze cetatenii sa voteze, ci si SRR si SRTv, care nu au mediatizat suficient scrutinul. Ulterior, la o emisiune la Realitatea, Basescu a spus ca in decizia pe care o va lua in legatura cu pasii urmatori odata ce la referendum nu se vor prezenta suficienti oameni, va evalua atat actiunile Guvernului in aceasta campanie, cat si ale posturilor publice.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.