Pentru certificatele de depozit cu discount, BCR publica zilnic cotatii de cumparare si rascumparare.

Sun brandul "Activ BCR" banca propune o forma de economisire cu plata dobanzii in avans: titularul depune o suma mai mica de bani, iar la
Pentru certificatele de depozit cu discount, BCR publica zilnic cotatii de cumparare si rascumparare.

Sun brandul "Activ BCR" banca propune o forma de economisire cu plata dobanzii in avans: titularul depune o suma mai mica de bani, iar la scadenta incaseaza valoarea nominala a certificatului. De exemplu, pentru certificatele cu scadenta in 3 martie 2008, valoarea de cumparare era la inceputul saptamanii de 981,5 lei, titularul urmand sa incaseze la scadenta 1.000 lei (dobanda de 6,05%). Se poate economisi atat in lei, cat si in valuta, valoarea nominala a certificatelor fiind de 1.000 lei, 1.000 dolari sau 1.000 euro, scadenta maxima propusa de banca fiind 24 de luni. Cum pretul de achizitie este unul ferm, dobanda este fixa pana la scadenta. Conteaza insa foarte mult momentul in care cumparati certificatele: aproape de scadenta randamentele sunt mai reduse; de exemplu primiti doar 5,3% pentru scadenta din 3 decembrie 2007, dar dobanda urca cu un punct procentual, la 6,55% pentru scadenta din 2 noiembrie 2009. Avantajul principal al acestor instrumente este mobilitatea superioara, unui depozit, dar nu pot rivaliza totusi cu un cont de economii. Certificatele se pot rascumpara inainte de scadenta fara a pierde dobanda. Pentru a iesi insa in profit (pana la scadenta, cotatiile de rascumparare de catre banca sunt inferioare celor de achizitie de catre clienti) este recomandat sa ramaneti "captiv" cel putin o treime din perioada de maturitate. Dobanzile pentru economiile in euro sau dolari sunt insa peste media conturilor de economii (intre 2,4-4,4%) iar certificatele pot fi recomandate pentru fanii economisirii in valuta. z A.A.

PLUS
>> cotaTii ferme
de cumparare/rascumparare.

>> se pot rascumpara
in profit inainte de scadenta, dupa o treime din perioada de maturitate.

>> fara comisioane
la achizitie si la rascumpararea in numerar.

MINUS
>> rascumparate
prea repede pot aduce pierderi. >> dobanzi inferioare
multor conturi de economii in lei propuse de concurenta.

>> daca dobAnzile
de pe piata bancara cresc, devin dezavantajoase.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.