3 ianuarie 1961 - In contextul deteriorarii relatiilor dintre Statele Unite si Cuba sub regimul comunist a lui Fidel Castro, instituit la inceputul lui 1959, presedintele Dwight D. Eisenhower inchide ambasada americana de la Havana, sistand relatiile
3 ianuarie 1961 - In contextul deteriorarii relatiilor dintre Statele Unite si Cuba sub regimul comunist a lui Fidel Castro, instituit la inceputul lui 1959, presedintele Dwight D. Eisenhower inchide ambasada americana de la Havana, sistand relatiile diplomatice cu regimul lui Castro. Masurile luate de administratia americana, oficial, au fost explicate prin teama ca ideile comuniste ar putea sa invadeze emisfera vestica.

4 ianuarie 1999 - Incepe greva minerilor din Valea Jiului. Aproape 15000 de mineri de la Compania Nationala a Huilei din Valea Jiului incep o greva pentru a obtine marirea salariilor si renuntarea la programul de inchidere a minelor nerentabile, amenintand ca vin la Bucuresti, in cazul in care revendicarile lor nu vor fi satisfacute. Guvernul refuza sa negocieze.

5 ianuarie 2005 - Eris, cea mai mare planeta pitica cunoscuta din sistemul nostru solar, a fost descoperita de o echipa americana, folosind imagini luate la 21 octombrie 2003, la Observatorul Palomar.

6 ianuarie 1950 - Prin Decretul nr.6/6 ianuarie 1950, promulgat de Prezidiul MAN, la 13 ianuarie 1950, se hotara infiintarea coloniilor (lagarelor) de munca. Lagarele isi incep activitatea la 14 ianuarie 1950. Intre 1950-1954, au fost internate in lagarele de munca 22077 de persoane.

7 ianuarie 1917 - S-a creat, la Iasi, "Comitetul National al romanilor emigranti din Austro-Ungaria", avandu-i in frunte pe Vasile Lucaciu si pe Octavian Goga. Comitetul, alcatuit din 12 membri, a semnat Declaratia de razboi impotriva Austro-Ungariei.

8 ianuarie 1297 - Francesco Grimaldi, descendent al unui guelf din Genova, ambasador la curtea lui Frederic I Barbarossa si la cea a emirului Marocului, partizan al Papei, a debarcat pe tarmul stancos al actualului Principat. Mentionat documentar in secolul al X-lea ca o seniorie, Monaco a devenit, in timpul domniei familiei Grimaldi (1297-1715), un principat independent. Familia Grimaldi este una dintre cele mai vechi dinastii din lume. Principatul Monaco este cunoscut sub numele de "paradisul fiscal", un colt de rai in care impozitul pe venit a fost desfiintat printr-un decret emis in 1969. Aici traiesc numeroase celebritati.

9 ianuarie 1900 - S-a infiintat clubul de fotbal SS Lazio, primul club de fotbal din capitala Italiei. SS Lazio alaturi de concitadina AS Roma joaca meciurile de pe teren propriu pe Stadio Olimpico din Roma. Culorile echipei sunt alb-bleu, si are ca simbol Vulturul. Clubul roman este cel mai vechi din capitala Italiei si unul dintre cele mai vechi cluburi din Italia. A participat inca din primul sezon in Serie A, iar de-a lungul istoriei nu a retrogradat niciodata sub Serie B.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.