Principalul eveniment politic din viitorul apropiat il constituie alegerile europarlamentare care vor avea loc in data de 25 noiembrie. Rezultatele inregistrate cu aceasta ocazie pot constitui un adevarat barometru pentru toate partidele politice in
Principalul eveniment politic din viitorul apropiat il constituie alegerile europarlamentare care vor avea loc in data de 25 noiembrie. Rezultatele inregistrate cu aceasta ocazie pot constitui un adevarat barometru pentru toate partidele politice in perspectiva viitoarelor alegeri locale si legislative din 2008. Cu alte cuvinte, scorurile de la europarlamentare pot determina strategia formatiunilor de pe scena politica romaneasca pentru viitoarele alegeri locale si legislative din 2008.
Votul din 25 noiembrie ar trebui sa fie unul cat se poate de corect, la fel ca si rezultatele finale. Cu toate acestea, se pare ca lucrurile nu vor sta deloc asa. Riscul producerii unei imense fraude in favoarea unuia dintre partidele politice, cel mai probabil PD, este extrem de ridicat. Principalul pion si cel prin care se va realiza posibila frauda este, din cate se pare, societatea Net Consulting SRL, cea care va asigura softul pentru europarlamentare. O firma, aflata sub influenta Serviciului de Informatii Externe, care a mai fost acuzata in decembrie 2004 de fraudarea alegerilor chiar de catre actualul presedinte Traian Basescu. Dar care, intre timp, in trecut in tabara Partidului Democrat si a sefului statului, asa cum ZIUA a dezvaluit de curand intr-o ampla ancheta. Acest aspect, dar si faptul ca Net Consulting se afla sub influenta SIE, serviciu controlat in totalitate de presedinte, reprezinta doua indicii care pot sustine ipoteza, acceptata chiar si de unii politicieni, conform careia exista un risc major de fraudare a alegerilor in favoarea PD.
A numarat si la referendum
Sa le luam pe rand. Net Consulting este deja un expert in asigurarea softului pentru diferite alegeri. Momentul in care societatea, unde actionari sunt oamenii de afaceri Ion Coltan, Dragos Stan, Alexandru Visan si concernul polonez Asseco, a devenit cunoscuta a fost decembrie 2004, cand s-a ocupat de softul pentru alegerile prezidentiale si legislative din 2004. Atunci, societatea de IT a fost acuzata de actualul presedinte Traian Basescu de fraudarea alegerilor, Alianta DA depunand chiar si o plangere penala in acest sens. Intregul scandal a fost insa "uitat" din momentul in care Basescu a devenit presedintele Romaniei, Net Consulting trecand, conform informatiilor noastre, in tabara acestuia si a PD. De altfel, apropierea dintre seful statului si Net Consulting s-a vazut in momentul referendumlui din mai 2007 pentru demiterea presedintelui. Aceeasi societate a fost cea care a asigurat softul pentru votul de la referendum, vot soldat cu un zdrobitor succes al lui Traian Basescu.
Net Consulting: softul nu are culoare politica
Pentru a nu fi acuzati ca nu prezentam si pozitia Net Consulting, vom publica in cele ce urmeaza principalele puncte de vedere ale firmei, exprimate intr-o declaratie publica referitoare la acuzele aduse care a aparut in mai multe cotidiene. In aceasta, Net Consulting a respins faptul ca alegerile europarlamentare ar putea fi fraudate si a sustinut ca softul realizat nu are culoare politica.
"Net Consulting a furnizat in baza unor contracte legal incheiate suportul informatic necesar centralizarii rezultatelor alegerilor prezidentiale, parlamentare si locale in anii 2000 si 2004 la nivelul intregii tari, alegerilor locale la nivelul Bucurestiului in 2005, respectiv Referendumul din 2007. In aceasta perioada au castigat alegerile formatiuni si persoane de diverse culori politice. Aplicatiile informatice dezvoltate de specialistii firmei sunt elaborate cu respectarea intocmai a normelor legale, in general, si a reglementarilor referitoare la organizarea alegerilor, in special. Aceste reglementari sunt intotdeauna cuprinse in Caietele de Sarcini ale procedurilor de achizitii publice. Respectivele aplicatii informatice nu au culoare si continut politic, iar autoritatile si organismele statului implicate in procesul electoral (indeosebi INS) au asigurat de fiecare data posibilitatea ca orice persoane interesate, care dispun de competenta necesara, din cadrul partidelor politice si al societatii civile sa se poata convinge de corectitudinea acestor instrumente informatice. Faptul ca ele nu pot fi si nu au fost niciodata utilizate ca mijloc de fraudare, viciere sau influentare a rezultatelor in alegeri, a fost confirmat atat de numaratorile paralele efectuate de reprezentantii tuturor partidelor politice, cat si de experti independenti nominalizati de societatea civila (cazul alegerilor din 2004). Anterior desfasurarii alegerilor din decembrie 2004, Autoritatea Electorala Permanenta a invitat expertii in informatica ai tuturor partidelor si ai candidatilor la Presedintie sa analizeze aplicatiile informatice utilizate pentru centralizarea rezultatelor. Nici o critica nu a fost formulata atunci la adresa acestor programe de calculator. Numai dupa incheierea primei etape a procesului electoral, chiar daca numaratorile paralele indicau corectitudinea rezultatului, au fost lansate din zona politicului acuzatii privind o pretinsa viciere a rezultatelor alegerilor parlamentare si prezidentiale ("ati mintit poporul cu calculatorul"), acuzatii la care au renuntat ulterior chiar si aceia care le-au pus in circulatie.
Disfunctionalitatile in 2004 au aparut la nivel de sectie de votare (acolo unde fizic se numara voturile de catre comisii in care au fost reprezentate toate partidele) si nu in etapa centralizarii rezultatelor, in care nu a existat nici o problema legata de aplicatie. Subliniem ca Net Consulting este doar producatorul programelor pentru centralizarea rezultatelor votarii care nu este o aplicatie pentru numarare de voturi, ci de centralizare a informatiilor cuprinse in Procesele Verbale ale Sectiilor de Votare. Ca atare, Net Consulting nu este implicata in numararea voturilor in cadrul Birourilor Electorale, nu a avut si nu are operatori in teritoriu, aplicatia preia datele doar de la nivel de proces verbal centralizat, cand ele sunt deja numarate si validate de comisii constituite din reprezentanti ai tuturor partidelor politice. (...)
Aceleasi principii
Softul care va fi elaborat pentru alegerile Europarlamentare din acest an respecta aceleasi principii, asigurand completa transparenta a procesului de centralizare a rezultatului. In pofida tuturor acestor evidente, in ultima perioada au inceput sa fie diseminate din ce in ce mai insistent, tot din sfera politicului, suspiciuni, informatii false si tendentioase, preluate ca atare, cu prea multa usurinta, de catre unele mijloace de informare in masa. Licitatia pentru achizitionarea de catre INS a aplicatiei (si serviciilor aferente) necesare centralizarii rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost o licitatie deschisa, la care s-a oferit posibilitatea de participare oricarei firme romanesti sau internationale avand experienta si capacitatea de a rezolva din punct de vedere informatic problemele extrem de complexe ce decurg din legislatie, precum si din pregatirea si desfasurarea alegerilor Europarlamentare. Adjudecarea contractului de catre Net Consulting s-a desfasurat in stricta concordanta cu reglementarile legale in domeniul achizitiilor publice. (...) Suntem martorii unei tipice, dar usor de descifrat actiuni de intoxicare politicianista, care include prezentarea denaturata a unor fapte, confuzii si omisiuni intentionate, venite din partea unor politicieni si partide, care probabil se simt vulnerabili si cauta cu disperare sa atraga alegatori prin lansarea unor acuzatii de fraudare a alegerilor. (...) Avem convingerea ca institutiile implicate in organizarea procesului electoral vor oferi posibilitatea autorilor actualei campanii sa verifice aplicatia de centralizare a rezultatelor alegerilor europarlamentare si sa constate ei insisi ca afirmatiile pe care le-au facut sunt complet lipsite de suport. Softul nu are culoare sau continut politic, iar istoria ultimilor sapte ani demonstreaza din plin acest lucru", sustine Net Consulting.
Implicarea SIE
Pe de alta parte, un alt indiciu care sustine ipoteza conform careia Net Consulting va "lucra" pentru PD si Traian Basescu priveste implicarea serviciilor secrete in firma de IT. Net Consulting este detinuta, cel putin oficial, de oamenii de afaceri Ion Coltan, Dragos Stan, Alexandru Visan si grupul polonez Asseco. Asupra societatii infiintate in 1994 planeaza insa suspiciunea ca ar fi controlata din umbra de Serviciul de Informatii Externe. Si, implicit, in momentul de fata, de Traian Basescu. Care, nu mai este un secret pentru nimeni, controleaza in totalitate serviciile secrete din Romania. De aceea, nu ar trebui sa mire deloc faptul ca firma a trecut in tabara presedintelui si a Partidului Democrat si ca va incerca sa faca jocurile in favoarea
acestora.
Filiera Macri
O dovada privind implicarea SIE la Net Consulting sunt legaturile dintre unul dintre patronii firmei de IT si fiul unui fost general de Securitate, activ si dupa Revolutia din 1989. Astfel, Ion Coltan este vechi partener de afaceri cu fiul generalului Emil Macri, Victor Macri, cei doi fiind asociati, dupa cum ZIUA a dezvaluit de curand, in societatea Special Media SRL. Victor Macri a activat in Securitate mai multi ani, fiind trecut in rezerva in 1990. Aceasta situatie a durat doar doi ani, Victor Macri fiind rechemat in 1992 si trimis sub acoperire in domeniul privat. Mai exact, in interiorul anumitor societati comerciale.
Ocoliti de SRI
In aceeasi ordine de idei, trebuie spus ca frapeaza faptul ca, potrivit acelorasi surse ale ziarului nostru,
de-a lungul timpului Net Consulting a fost ocolita de orice investigatie a Serviciului Roman de Informatii. Mai exact, ofiterii SRI au fost impiedicati, prin ordine venite de la varful institutiei, sa culeaga si apoi sa valorifice date despre societatea IT. Revenind la SIE si la serviciile secrete, este un lucru deja stiut faptul ca, dupa 1990, acestea au decis in mare masura numele presedintelui Romaniei. Serviciile secrete au fost cele care au hotarat cine si cand trebuie sa plece de la putere. Asa pare sa se intample si in momentul
de fata.
De negasit
ZIUA a incercat sa stea de vorba cu reprezentantii Net Consulting, dar acestia nu au putut fi gasiti. Prima data, secretarele de la firma de IT ne-au spus ca directorul general Dragos Stan este intr-o sedinta si ne-a rugat sa revenim. Asa am si facut. Totusi, si urmatoarea incercare de a sta de vorba cu cineva din conducere a fost sortita esecului. Secretara de la Net Consulting ne-a spus ca Dragos Stan a plecat urgent din acea sedinta intr-o directie necunoscuta. De asemenea, ne-a asigurat ca vom fi sunati la numarul de telefon pe care l-am lasat. Pana la inchiderea editiei, acest lucru nu s-a intamplat insa.
Guvernul in ofsaid
Interesant este ca la posibila fraudare a alegerilor ar putea pune umarul chiar Guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu, liderul Partidului National Liberal si dusmanul politic al lui Traian Basescu. Asta, intrucat Executivul putea sa impiedice Institutul National de Statistica sa ofere, intr-un mod dubios, contractul pentru asigurarea softului la europarlamentare firmei Net Consulting.
Spunem dubios deoarece modul in care firma de IT a pus mana pe acest contract ridica numeroase semne de intrebare. Astfel, INS a scos la licitatie achizitionarea programelor pentru alegerile europarlamentare in luna iulie a anului 2007. Initial, caietul de sarcini a fost cumparat de 14 societati. Totusi, in mod cat se poate de ciudat, in ultima faza, singura care s-a prezentat si care a castigat asa-zisa licitatie a fost Net Consulting, care va pune la dispozitie softul, contra unei sume depeste 200.000 de euro. Procedura prin care firma lui Ion Coltan, Dragos Stan, Alexandru Visan a reusit sa castige licitatia a ridicat numeroase semne de intrebare, lucru semnalat chiar de catre mai multi oameni politici. Cu toate acestea, inexplicabil, Guvernul Romaniei nu a avut nici o reactie. Mai mult, Secretariatul General al Guvernului a remis un comunicat de presa in care a precizat ca "Institutul National de Statistica a achizitionat programul de prelucrare a datelor pentru efectuarea operatiunilor tehnice privind stabilirea rezultatelor alegerilor cu respectarea prevederilor legale". La randul sau, secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan a declarat ca toate procedurile de achizitie a softului au fost facute cu respectarea legii, iar programul in cauza "este securizat de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) si poate fi verificat in orice moment". Potrivit aceluiasi Bolojan, AEP va face verificari, pana la sase luni dupa alegeri, pentru a cerceta daca au fost cetateni care au votat de mai multe ori. Secretarul general al Guvernului a mai spus ca partidelor li se va da posibilitatea de a face cercetari, tot in urma scrutinului, si li se vor pune la dispozitie, la cerere, CD-uri cu copiile proceselor verbale din fiecare sectie de votare precum si tabelele centralizatoare din fiecare sectie, pentru a le putea confrunta cu datele centralizate la Bucuresti. Totusi, cert este ca si in eventualitatea in care se vor gasi grave nereguli in desfasurarea acestora, nimic nu se va mai putea face. Caci este greu de crezut ca cineva va decide vreodata reluarea europarlamentarelor pe motiv de frauda.
Pozitie surprinzatoare
Astfel, pozitia Executivului este una cat se poate de surprinzatoare. Mai ales daca tinem cont de faptul ca Net Consulting este o societate aflata in tabara lui Traian Basescu si ca aceasta a fost acuzata de faptul ca va pune umarul la fraudarea alegerilor in favoarea Partidului Democrat. In loc sa cerceteze suspiciunile aparute in presa si exprimate chiar si de catre anumiti oameni politici privind posibila fraudare a alegerilor, Guvernul Tariceanu a preferat sa mearga pe mana Net Consulting, dupa verificari facute de ochii lumii. Iata astfel cum Calin Popescu Tariceanu este posibil sa contribuie, prin pasivitatea sa, la fraudarea europarlamentarelor si la un esec al PNL, PSD sau al celorlalte partide.
Pozitia Executivului si a secretarului general al Guvernului este impartasita si de directorul general al Institutului National de Statistica, Gheorghe Vaida. Acesta a declarat raspicat ca sistemul informatic ce va fi utilizat pentru centralizarea rezultatelor votului din 25 noiembrie nu lasa nici o posibilitate de fraudare. Mai mult, Gheorghe Vaida si-a pus obrazul, in mod public, pentru corectitudinea firmei Net Consulting, de parca ar fi fost reprezentantul acestei firme. "INS si Net Consulting garanteaza public ca acest sistem integrat nu lasa nici o posibilitate de fraudare informatica a alegerilor pentru Parlamentul European si nimeni nu poate interveni sa modifice datele inscrise in procesele verbale", a declarat, recent, Vaida, care a adaugat ca reprezentantii Institutului care participa la procesul alegerilor europarlamentare nu sunt implicati activ in numararea voturilor, ei luand parte doar la primirea si validarea proceselor verbale.
Miliarde de la stat si Primaria lui Videanu
Asa cum ZIUA a dezvaluit de curand, Net Consulting a avut de-a lungul timpului un succes de invidiat, firma IT fiind abonata la bani publici si incasand de la diferite institutii ale statului zeci de milioane de euro.
Lucru care se intampla si in momentul de fata. In timpul guvernarii PSD, societatea a incasat peste 220 de miliarde de lei vechi de pe urma contractelor pe bani publici. Astfel, in 2001 Net Consulting a incasat 25 de miliarde de lei, 90 de miliarde in 2002, 42 de miliarde de lei in 2003, pentru ca in 2004 sa fie varsate in conturile Net Consulting peste 65 de miliarde de lei. Una dintre institutiile care a cotizat din plin este Institutul National de Statistica. In 2001, Net Consulting a primit 14 miliarde de lei pentru a furniza INS echipamente de tehnica de calcul, in 2003 2,5 miliarde de lei vechi, iar in 2004 peste 60 de miliarde de lei. Institutul National de Statistica nu a fost singura institutie care a virat bani in conturile Net Consulting. La fel au stat lucrurile si cu alte entitati. Spre exemplu, cel mai mare contract pe care societatea IT l-a primit a fost in valoare de 1,8 milioane de euro, bani proveniti de la Primaria Constanta. Sume mari au fost virate si de catre Ministerul Industriei si Resurselor, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime, Banca Nationala a Romaniei, Hidroelectrica, Inspectia Muncii, Oficiul National al Registrului Comertului, Curtea de Conturi sau Biroul Roman de Metrologie Legala. Si celelalte firme ale patronilor de la Net Consulting, Net Works SRL si Scop Computers, au incheiat contracte cu statul. Printre institutiile de marca ce au umplut conturile celor doua societati se numara Guvernul Romaniei, Banca Comerciala Romana, Casa de Economii si Consemnatiuni, Hidroconstructia, Ministerul Mediului, Agentia Romana de Dezvoltare sau Camera de Comert si Industrie, Camera Deputatilor, Senatul si chiar Presedintia si Serviciul Roman de Informatii.
Extrem de interesant este ca Net Consulting a primit bani si de la Primaria Capitalei condusa de Adriean Videanu. Astfel, la 8 decembrie 2005, firma care va asigura softul pentru europarlamentare a incheiat un contract de patru miliarde de lei vechi pentru furnizarea unor echipamente pentru tehnica de calcul, licente si accesorii.
Reclamatia lui Basescu
Firma Net Consulting a fost implicata intr-un urias scandal cu ocazia alegerilor legislative si prezidentiale din 2004. Atunci, dupa primul tur de scrutin in urma caruia castigator iesise Adrian Nastase, actualul presedinte Traian Basescu a acuzat fraudarea alegerilor de catre Net Consulting, firma responsabila cu centralizarea voturilor, si a cerut anularea acestora. "In acest moment suntem convinsi ca procesul electoral nu mai poate continua. Tot procesul electoral este alterat de frauda si anularea alegerilor este o necesitate. Cerem repetarea alegerilor!", spunea Traian Basescu. Acesta era intarit si de Cosmin Gusa, aflat la acea vreme in conducerea Partidului Democrat, care declara ca "fraudarea alegerilor din 28 noiembrie este aproape o certitudine". Actualul lider al PIN isi argumenta pozitia precizand ca, din informatiile pe care le are, societatile care asigurau soft-ul de numarare a voturilor, respectiv de scanare a proceselor verbale, erau apropiate PSD. Cele doua firme, explica Gusa, Total Soft si Net Consulting, au beneficiat de contracte substantiale, in timpul guvernarii PSD, cu institutiile statului, dand mai multe exemple in acest sens. Actualul lider al PIN sustinea ca alegerile ar fi putut fi fraudate prin simpla introducere a unui virus in soft care sa multiplice voturile. Alianta DA a depus la acea vreme chiar si o plangere penala la Parchetul General si la Politie, invocand faptul ca votul a fost alterat prin transferarea electronica a unei mari parti din voturile nule in contul lui Adrian Nastase si al Uniunii Nationale PSD+PUR.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.