Alte doua zone verzi, foarte bine cotate pe piata imobiliara, vor fi distruse daca autoritatile nu vor reactiona la timp. Sedii de birouri de lux risca sa rasara pe Calea Floreasca, colt cu Johann Strauss, pe malul Lacului
Floreasca, si Mircea E
Alte doua zone verzi, foarte bine cotate pe piata imobiliara, vor fi distruse daca autoritatile nu vor reactiona la timp. Sedii de birouri de lux risca sa rasara pe Calea Floreasca, colt cu Johann Strauss, pe malul Lacului
Floreasca, si Mircea Eliade, colt cu Moliere, copacii urmand a fi defrisati. Proiectele au fost depuse spre avizare la Agentia de Mediu.


Legea Mediului, care interzice practic transformarea spatiilor verzi in zone construibile, nu impiedica sub nici o forma acest fenomen. Portiunile din parcuri, scuaruri sau alte amplasamente verzi continua sa fie vanate de oamenii cu bani, mai ales ca o mare parte dintre acestea se afla in centrul Capitalei, fiind foarte bine cotate pe piata imobiliara. Calea Floreasca, colt cu Johann Strauss, pe malul Lacului Floreasca, o zona verde pe care niste investitori au pus mana cu scopul de a construi sedii de birouri. Copacii vor disparea daca Agentia de Mediu, acolo unde a fost depus deja dosarul, va da aviz favorabil. "Deocamdata, dosarul a fost trimis la Directia de Urbanism din cadrul Primariei Capitalei pentru ca nu au certificat de urbanism. Interesant este altceva, in momentul in care le-a fost comunicat ca zona respectiva este verde si nu poate fi distrusa conform noii legi a mediului, recent modificata, cei care au venit cu proiectul au spus ca vor rezolva problema spatiilor verzi, plantand iarba in balcoanele apartamentelor de lux", ne-a spus Nicolae Radulescu Dobrogea, presedintele Eco-civica.


PARCUL LUI CEAUSESCU. Un caz asemanator este cel din cartierul Primaverii, mai exact in zona Mircea Eliade, colt cu Moliere, un spatiu care inainte de 1989 facea parte din domeniul fostului dictator Nicolae Ceausescu. Timpul a trecut, lucrurile s-au schimbat, iar bucatica de pamant a devenit interesanta pentru un grup de afaceristi care vor sa o transforme in sediu de birouri, mai ales ca in zona s-au mai construit astfel de cladiri, creandu-se astfel un precedent. "Atat spatiul din Calea Floreasca, cat si cel din Primaverii sunt zone verzi, decorate cu multi copaci. Din pacate, in Planul Urbanistic Zonal al Capitalei, acestea nu figureaza ca spatii verzi, cu toate ca planul a fost schimbat in 2000. Ma surprinde acest lucru, pentru ca ar fi trebuit sa fie revizuit. Am trimis dosarele la municipalitate pentru a clarifica situatia", ne-a declarat Nicu Bajan, vicepresedinte al Agentiei Nationale de Protectie a Mediului.


PRETENTII PREA MICI. Aceste doua cazuri nu sunt unele particulare, multe zone verzi sunt inca in pericol. Mai mult de jumatate din spatiile verzi ale Bucurestiului au fost distruse, nefiind plantat nici un copac in schimb. Regulile administratiei locale la acest capitol sunt blande. Un aviz de defrisare a unei zone verzi niciodata nu este completat pana la sfarsit. Ultimele rubrici care ar fi trebuit completate se refera la un plan de plantare. Termenul este atat de general, incat nu este specificat in avizul cu pricina cati copaci trebuie plantati in schimbul celor taiati, in ce interval de timp si mai ales care sunt zonele vizate.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.