Sistemul electoral nu a putut genera de la alegerile din '92 o guvernare puternica, nedependenta, a afirmat ieri presedintele Basescu la dezbaterea organizata la GDS.
Nivelul de incredere in institutia Parlamentului  se afla pe un trend des
Sistemul electoral nu a putut genera de la alegerile din '92 o guvernare puternica, nedependenta, a afirmat ieri presedintele Basescu la dezbaterea organizata la GDS.
Nivelul de incredere in institutia Parlamentului se afla pe un trend descendent, iar disparitia increderii intr-o astfel de institutie inseamna colapsul democratiei, a afirmat ieri presedintele Basescu. El a precizat ca nivelul de incredere actual in Parlamentul romanesc este cel mai scazut dintre toate cele inregistrate in state membre ale Uniunii Europene, fiind in jur de 18% - 21,22%. Argumentand mai departe decizia de a declansa referendumul pentru votul uninominal, Basescu a afirmat ca Romania este in situatia de a avea o nevoie acuta de guvernare puternica, sistemul electoral nereusind sa genereze una de la alegerile din 1992, dand exemplul Conventiei Democratice, al Aliantei, precum si al guvernarii PSD din 2000-2004, controlata de UDMR. Aceste formule, a aratat seful statului, n-au garantat nici macar realizarea programului cu care formatiunea politica castigatoare si-a asumat guvernarea, pentru ca negocierea continua cu partidele mici nu a facut decat sa subrezeasca capacitatea partidului castigator de a-si realiza programul. Basescu a precizat ca nu reproseaza trusturilor private de presa slaba mediatizare a temei legate de referendum, asigurand ca va insista in continuare ca TVR si SRR sa acorde spatii. Presedintele a precizat ca are mai multe solutii pentru Legea votului uninominal, neexcluzand varianta atacarii acesteia la Curtea Constitutionala pentru a castiga timp de gandire inainte de expirarea termenului de promulgare a legii asumate de Guvern. El a subliniat ca nu se va produce o dubla invalidare in legatura cu introducerea uninominalului prin insuficienta prezenta la vot si, concomitent, prin nepromulgarea legii asumate de Guvern. El a admis posibilitatea ca referendumul sa fie invalidat. In cazul in care referendumul va fi validat, presedintele a spus ca va cere Legislativului sa scrie legea in varianta uninominalului pur, sugerand totodata ca, daca parlamentarii vor refuza sa tina cont de vointa exprimata de cetateni, va apela la arbitrajul Curtii Constitutionale. "Intai cer Parlamentului sa scrie legea, apoi merg la Curte", a spus Basescu.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.