La al treilea mandat de primar al municipiului Mangalia, Zanfir Iorgus risca sa nu mai intre in nici o competitie electorala din cauza dosarelor existente la DNA si, mai nou, a unui fals in declaratia de avere. Edilul-sef a uitat sa mentioneze in ace
La al treilea mandat de primar al municipiului Mangalia, Zanfir Iorgus risca sa nu mai intre in nici o competitie electorala din cauza dosarelor existente la DNA si, mai nou, a unui fals in declaratia de avere. Edilul-sef a uitat sa mentioneze in acest document, completat pe propria raspundere, zece loturi de teren cumparate in cursul anului 2006. Nu atat dimensiunea suprafetelor de teren omise este importanta, cat locatia: padurea Comorova. Tocmai cea pe care primarul dorea, recent, sa o casapeasca pentru un motiv aparent laudabil, modernizarea si extinderea statiunii. Iorgus a fost stopat din demersuri de protestele a doua organizatii nonguvernamentale, dar actiunile sale anterioare legate de Comorova demonstreaza ca nu va renunta prea usor. Astfel, in 2004 padurea a fost trecuta in intravilan, in 2006 ea a fost impartita in loturi si vanduta, prilej cu care Iorgus a cumparat cele zece suprafete. Si parca pentru a nu exista nici un fel de probleme, dupa achizitionarea terenurilor in padure, primarul a facut o mica afacere, din care nu a avut decat de pierdut: i-a vandut la un pret subevaluat unul dintre cele zece loturi de teren cumparate in Comorova fostului sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, Alexandru Gigel Marian, afacere din care a pierdut 740 milioane de lei vechi. Am fi rautaciosi daca am specula ca Iorgus a capatat, astfel, oarecare sustinere juridica? Cat despre justificarea extirparii "plamanului verde" al zonei Olimp-Neptun-Mangalia, aceasta ar putea fi una simpla: s-a uscat padurea Comorova. Exact asa au fost defrisati numerosi versanti in padurile romanesti: pe motiv ca s-au imbolnavit copacii.

Padurea Comorova, tinta edilului-sef
Primarul Zanfir Iorgus este renumit in Mangalia ca traseist politic (PNTCD - PSD - PD) si ca om de afaceri cu salariu de bugetar, fiind in topul celor mai bogate personaje din zona. Necunoscut pana acum zece ani, faima primarului se datoreaza fostei Conventii Democratice (CDR), care l-a lansat drept o speranta a politicii romanesti. Notorietatea lui Iorgus a ajuns la apogeu in 2004, an in care a vrut sa defriseze padurea Comorova, situata pe raza statiunii Neptun-Olimp, pentru a realiza un cartier rezidential de lux. Aceasta prima tentativa a fost dejucata de o campanie initiata de doua organizatii nonguvernamentale, dar nu l-a oprit pe Iorgus definitiv. In acelasi an, padurea a fost trecuta din extravilan in intravilan, iar Iorgus a reusit, prin retrocedari repetate, sa improprietareasca diverse persoane taman in padure. Imediat si-au facut aparitia nenumarati localnici, dar si un venetic, varul primarului, Grigore Iorgus, un potent om de afaceri din Capitala, care au dorit sa cumpere terenuri de la beneficiarii retrocedarilor si sa devina astfel proprietari in zona. Ruda edilului-sef a ajuns sa detina 27 hectare de teren. Planurile pentru inlocuirea padurii cu un cartier rezidential au fost realizate, rapid, in 2006. Varul Grigore a tocmit firma "Young Arhitect Studio" SRL Bucuresti pentru realizarea unui plan urbanistic zonal. Arhitectii au trecut suprafata exacta de 277.316,51 metri patrati pe trei planuri in care prezinta viitorul zonei rezidentiale de lux din statiunea Neptun, municipiul Mangalia. In momentul in care "Romania libera" a publicat un articol despre traseul imobiliar si amestecul primarului, cei doi au negat vehement. Grigore Iorgus sustinea atunci: "Habar nu am unde este terenul. Eu am cumparat impreuna cu doi baieti. Nu, nu cred ca este in padure. Probabil pe un teren arabil. Nu prea m-am ocupat de aceasta tranzactie pe care, oricum, nu o pot numi afacere. N-am 27 de hectare, ci doar doua, si alea lotizate. Nu pot sa va spun cat am platit pentru ca nu am actele in fata si, oricum, nu ma intereseaza prostiile astea. Nu are nici o legatura cu primarul". La randul sau, Zanfir Iorgus a negat ca a improprietarit o ruda a sa si ne-a pasat la consilierul de presa, care a afirmat ca ar fi vorba de 11 hectare, doar ca nu sunt in padure, ci langa Comorova. Purtatorul de cuvant al primarului nu ne-a putut furniza si numele actualilor detinatori de teren la Comorova, pe motiv ca acestea sunt confidentiale, mai precis ca sunt date despre persoane private.

Zece loturi, doar "o informatie eronata"
Adevarul despre aparitia si disparitia celor 27 hectare de teren in si langa padurea Comorova este facut public, partial, de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta. Terenul retrocedat a ajuns, in 2006, in proprietatea rudelor primarului si a partenerului sau de afaceri, consilierul PSD Mihai Constantinescu. Cele 27 de hectare au fost impartite in circa 400 de loturi, cu diversi proprietari. Astfel, Grigore Iorgus a ramas cu putin peste doua hectare, dar de la impartirea pamantului nu au lipsit primarul, parintii sai si partenerul sau de afaceri. Inca nu a fost descoperit nimic ilegal in obtinerea acestor proprietati, majoritatea prin metoda retrocedarii. Doar declaratia de avere a primarului are o mare problema, care sfideaza Codul penal. Zanfir Iorgus nu a precizat absolut nimic despre noile achizitii, respectiv cele zece loturi de peste 9.000 mp ce au ramas in proprietatea sa dupa impartire. "Este o informatie eronata. Am trecut toate terenurile. Trebuie sa va uitati atent la declaratia de avere din 2007", ne-a spus edilul-sef, amuzat de intrebare, apoi s-a grabit sa inchida telefonul, dupa care nu a mai raspuns la nici un apel. Vizionate de nenumarate ori, declaratiile de avere din 2006 si 2007 nu contin nici o referire la tranzactiile prin care primarul si-a intabulat terenul din padurea Comorova. Nu exista nici o precizare privind cumpararea acestora, iar acest aspect ne trimite spre legislatia in vigoare si Codul penal, care pedepseste falsul in declaratii cu pana la doi ani de puscarie. Chiar daca este vorba de doar 9.000 de metri patrati, o nimica toata in comparatie cu proprietatile primarului.

Parchetul, beneficiar direct si indirect
O parte din terenurile care au fost lotizate pe numele lui Zanfir Iorgus au disparut din proprietatea sa prin vanzare. Unul dintre cumparatori este fostul sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta, Gigel-Marian Alexandru. Informatie care apare fragmentat in declaratia de avere a edilului-sef, doar ca persoana care a semnat actul a fost sotia procurorului, Elena Alexandru. Suma este un mizilic in comparatie cu pretul zonei: doar 4.750 euro pentru 1.316 metri patrati, adica circa 3,6 euro pentru fiecare mp. La pretul mediu al zonei, fostul procuror-sef ar fi trebuit sa scoata din buzunar circa 20,28 de euro pentru metrul patrat, ceea ce ar fi ridicat valoarea tranzatiei la 26.500 de euro. Diferenta de 21.750 euro (echivalentul a 740 milioane de lei vechi) a fost trecuta la capitolul generozitate de catre edilul-sef. Nici Parchetul Constanta ca institutie nu a scapat de generozitatea primarului Mangaliei. Institutia a primit 548 de metri patrati pentru constructia unui sediu nou. Interesul primarului de a-i tine aproape pe cei care ancheteaza diverse cazuri penale este simplu. Zanfir Iorgus este cercetat momentan de procurorii DNA pentru o licitatie considerata trucata, unde este implicat ca beneficiar direct seful PD Constanta, deputatul Constantin Dutu. Adica seful pe linie de partid al primarului Iorgus, fost PNTCD si PSD, actual democrat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.