"Si domnu' presedinte, ca eu il cunosc, am fost consilierul lui la primarie, taticu', daca vrei sa ne dai ceva, o medalie, da-mi-o acum sa ma vada lumea, nu dupa ce n-oi mai fi."
Necula Raducanu

"Pai, mai traim pana in 2008? Am fost s
"Si domnu' presedinte, ca eu il cunosc, am fost consilierul lui la primarie, taticu', daca vrei sa ne dai ceva, o medalie, da-mi-o acum sa ma vada lumea, nu dupa ce n-oi mai fi."
Necula Raducanu

"Pai, mai traim pana in 2008? Am fost si noi o generatie sacrificata, ne-am luptat si noi pentru tara asta, in '70 atunci, acum ne dau diplome."
Ion Dumitru

"Daca se considera ca merit ceva, o decoratie sau ceva, sa mi se dea. Altfel, eu nu cer. Ca mai mor unii pana in primavara, asta e, asta e viata, ce putem sa facem?"
Cornel Dinu

"Sunt dezamagit, stiam altceva, imi pare rau ca s-a amanat ceremonia. Doamne fereste, s-ar putea ca pe unii sa nu-i mai prinda primavara, era bine sa aiba loc asa cum se stabilise."
Emeric Dembrovschi Pentru unii dintre ei, bolnavi, vestea a cazut ca un trasnet: presedintele Traian Basescu nu ii mai primeste duminica la Palatul Cotroceni pentru a-i decora si a le acorda distinctii de stat care, sperau ei, le-ar fi adus si ceva avantaje materiale. Motivul nu a impresionat pe nimeni: nu ar exista timpul necesar pentru alcatuirea "documentatiei" (oare despre ce documentatie poate fi vorba?) necesare...

Ideea presedintelui Basescu
Cel care a avut ideea decorarii unor fotbalisti pare sa fi fost chiar presedintele Basescu, se pare, impins de la spate de... Rica Raducanu. Acesta, invitat intr-o emisiune televizata sa vorbeasca despre fostul sau prieten de la echipa nationala Nicolae Dobrin, chiar in ziua in care acesta fusese inmormantat, i s-a adresat sefului statului: "si domnu' presedinte, ca eu il cunosc, am fost consilierul lui la primarie, ii zic asa, taticu', daca vrei sa ne dai ceva, o medalie, da-mi-o acum sa ma vada lumea, nu dupa ce n-oi mai fi".
Presedintele tocmai semnase decretul pentru decorarea post mortem a lui Nicolae Dobrin cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler. Apoi, Basescu a declarat ca dupa "drama cu Dobrin" i-a parut rau ca nu a existat cineva care sa-i ceara sa ii decoreze pe cei ramasi in viata dintre fotbalistii romani care au fost la Guadalajara. "Functia si problemele pe care le ai te prind si te duci cu activitatea de zi cu zi. Dar acum, cand s-a intamplat drama cu Dobrin, mi-a parut tare rau ca n-a fost cineva sa imi spuna: Mai omule, decoreaza-i pe cei care mai traiesc dintre cei care au fost la Guadalajara!", a spus Basescu.
De aici a pornit ideea decorarii unor fotbalisti, in special ai celor din generatia Guadalajara '70.

Vor renta viagera, nu diplome
Fostul international Ion "Lita" Dumitru, care a facut parte din nationala Romaniei la Cupa Mondiala din 1970, crede ca ar fi fost mai bine sa primeasca o renta viagera pentru cariera sa fotbalistica, decat niste diplome din partea Presedintiei. Lui Dumitru nu i se pare normala amanarea pana in 2008 a ceremoniei de la Palatul Cotroceni, in care presedintele Traian Basescu urma sa inmaneze distinctii de stat fostelor glorii fotbalistice. "Pai, mai traim pana in 2008? Eu mai traiesc pana atunci, dar Sandu Neagu mai traieste? si am auzit ca ne dadeau doar diplome. Pai, si noi ce sa facem cu ele? Am fost si noi o generatie sacrificata, ne-am luptat si noi pentru tara asta, in '70 atunci, acum ne dau diplome. Daca ne dadeau si noua o renta viagera, ceva sa simtim, era altceva. Asa, nu-mi mai trebuie... Eu sunt deja cetatean de onoare al comunei Rosu, al Chiajnei", a spus Ion Dumitru.
Fostul international Sandu Neagu (59 de ani), participant cu Romania la Cupa Mondiala din 1970, urmeaza un tratament pentru ciroza. Sandu Neagu traieste, impreuna cu familia sa, intr-o incapere de sub tribuna stadionului Giulesti "Valentin Stanescu".
Administratorul delegat al FC Dinamo, Cornel Dinu, fost fundas al echipei nationale a Romaniei la turneul final al Cupei Mondiale Mexic '70, a precizat ca nici macar nu stia de initiativa Presedintiei. "Nu stiu nimic de decorarea asta. Azi m-a sunat cineva de la federatie si mi-a cerut niste date. Nu mi-a zis nici daca se intampla ceva, nici cand. Eu am fost educat sa nu cer niciodata nimic. Daca pot sa obtin eu, foarte bine, daca nu, asta e. Daca se considera ca merit ceva, o decoratie sau ceva, sa mi se dea. Altfel, eu nu cer. Ca mai mor unii pana in primavara, asta e, asta e viata, ce putem sa facem? Dar eu nu cer nimic", a afirmat Dinu.
Fostul international Emeric Dembrovschi a fost surprins neplacut de vestea amanarii. "Pe mine nu m-a anuntat nimeni de amanare. Daca e asa, mi-ati dat o veste neplacuta. Sunt dezamagit, stiam altceva. Ma bucur insa ca vor fi premiati jucatori si din alte generatii, dar imi pare rau ca s-a amanat ceremonia. Doamne fereste, s-ar putea ca pe unii sa nu-i mai prinda primavara, era bine sa aiba loc asa cum se stabilise. Sper totusi ca nu se va intampla nimic rau si vom fi prezenti toti, in aceeasi sala", a spus Dembrovschi.
Necula "Rica" Raducanu era si mai suparat, pentru ca isi amanase sejurul intr-o statiune de tratament pentru a participa la ceremonia de la Palatul Cotroceni. "Le-a amanat? Daca stiam, nu imi mai amanam plecarea la bai. Mi-am amanat plecarea la Covasna ca a spus ca duminica sa fim la Cotroceni, ca se dau medalii. Mai bine ma duceam la bai, ca am probleme cu picioarele, abia merg. Daca stiam, plecam la statiune de saptamana trecuta. M-au mai sunat si alti colegi care stiau la fel, ca duminica trebuie sa ne premieze", a declarat fostul portar al nationalei Romaniei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.