"Ne cunoastem din vedere/ Cate clipe efemere/ Niciodata-n drumul lor/ Nu si-au oprit mersul sigur si grabit/". Sa facem totusi un scurt popas. Avem de ce! Asa vom putea  asculta mai bine  o "Inima nebuna" care tocmai a poposit i
"Ne cunoastem din vedere/ Cate clipe efemere/ Niciodata-n drumul lor/ Nu si-au oprit mersul sigur si grabit/". Sa facem totusi un scurt popas. Avem de ce! Asa vom putea  asculta mai bine  o "Inima nebuna" care tocmai a poposit in fata noastra. Bataile ei, asemenea unei "risipe de luceferi", ne-au facut mereu atenti ca existenta poate fi omagiata oricand.


Ce este sufletul unui artist? Un vartej rapid, ingemanare si contopire a emotiilor de tot felul, creator de bucurii sau tristeti adanci? Saua€¦ un raft ordonat de trairi clare, lucide, transante? Oare in ce parte a Corinei Chiriac se ascunde iubirea? Sau IUBIREA, ca o stare de gratie, o cuprinde cu totul? Probabil sunt necesare mai multe vieti pentru a omagia o artista ce a strans (si a impartasit lumii) taine ale multor mari arte: muzica, teatrul, compozitia, grairea cu patos. Inceputul nu a fost simplu, chiar si pentru cineva nascut intr-un camin ce abunda de cultura. Tatal sau, reputatul compozitor Mircea Chiriac, n-o lasa sa cante acasa. O a doua piedica: degetele mici de la maini, prea scurte pentru a stapani, asa cum trebuie, pianul. Dar sufletul Corinei, ce a fredonat mereu "Tot ce nu te doboara te face mai puternic", abia astepta sa depaseasca greutatile. Si a lasat-o sa urce in inimile tuturor romanilor, la Concursul "Steaua fara nume", din martie 1970. "Valurile Dunarii" este melodia care a lansat-o pe Corina Chiriac in muzica usoara. "Nimeni nu o mai cantase in registrul acestui gen. De atunci, Corina isi incheie toate concertele cu aceasta melodie, care i-a marcat destinul. Sa-ti termini recitalul cu piesa care ti-a deschis calea, asta spune foarte multe despre caracterul si personalitatea acestei stele cu nume, Corina Chiriac", spune Simona Patraulea.   


TORENTIALÅ. Reputatul Doru Popovici o considera pe Corina Chiriac o colaboratoare a limpezimilor de infinit ale cerului. "Ne-a atras atentia prin vocatia pentru «teatrul total», pornind de la sensul profund al cuvintelor, dupa care arta este «ecoul dumnezeirii din noi, ce ademeneste vesnicia sa poposeasca pe pragul casei noastre». A facut enorm pentru punerea intr-o lumina torentiala a melodiilor create de compozitorii romani", afirma el. Nu toti artistii reusesc sa imprime, mereu, unicitate actului lor de creatie. Corina insa "nu se repeta niciodata. Are o imaginatie a interpretarii extraordinara. Ea nu canta textul de doua ori la fel. Simte acea agogica, acea miscare interioara a textului fata de muzica", este de parere Marius Teicu.


Este inzestrata si cu vocatia prieteniei, considera, printre altii, medicul pasionat de arta Mircea Penescu. "E un talent extraordinar, are o finete a cantului si a modului in care vorbeste cum rar se intalneste. In aceasta lumea teatrala ea e extrem de naturala si lucrul asta imi place enorm. Relatia noastra -a sudat in timp, fiecare admirand sincer cariera si traseul celuilalt." "E si acum tanara!", se spune despre Corina. Adevarat, insa e o tanara ce are naturaletea de a valoriza intelepciunea si a o aseza chezasie zburdalniciei contagioase. Numele ei, desi cladit in timp, a devenit, parca pe nesimtite, o marca nationala si mai ales sufleteasca a romanilor. Ea este Corina. Si atat.


Opriti timpul!22 de melodii contine CD-ul de colectie care omagiaza activitatea profesionala a artistei Corina Chiriac. Cele mai "vechi" dateaza din anul 1971, la putin timp dupa ascensiunea sa fulminanta. Iata o insiruire care, cu siguranta, va va bucura sufletele: "Ne cunoastem din vedere", "La balul de sambata seara", "Banii n-aduc fericirea", "Valurile Dunarii", "Strada Sperantei", "Inima nebuna"", "Ca€™est si bon", "Uita nostalgia", "Permiteti", "Ani fericiti", "In locul tau", "Va veni o clipa", "Opriti timpul!", "Vulture de-arama", "Nu ma uita de tot", "Inima, nu fi de piatra", "Iti multumesc", "Trenul fericirii", "Nu te enerva", "Nu, nu, nu!" "Unde erai?" si "I am Corina". Printre compozitorii ce si-au pus amprenta asupra destinului cantaretei, oferindu-i melodii care se fredoneaza si astazi, se numara Marius Teicu, Vasile Veselovski si Ion Cristinoiu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.