Traian Basescu a dat de inteles ieri ca va accepta varianta Guvernului pentru votul uninominal, daca electoratul nu va sprijini propunerea sa la referendumul din 25 noiembrie. Prezent la dezbaterea organizata de GDS privind votul uninominal, el a pr
Traian Basescu a dat de inteles ieri ca va accepta varianta Guvernului pentru votul uninominal, daca electoratul nu va sprijini propunerea sa la referendumul din 25 noiembrie. Prezent la dezbaterea organizata de GDS privind votul uninominal, el a precizat ca un eventual esec al referendumului nu va insemna renuntarea la ideea votului uninominal, care sa permita votul pe liste si la alegerile din 2008. Presedintele nu a ratat insa ocazia de a se plange ca este cenzurat de TVR si SRR, deoarece nu i se permite sa informeze populatia in legatura cu referendumul pe care l-a initiat.
Cele trei scenarii ale presedintelui
Traian Basescu a spus ca are pregatite o serie de scenarii privind votul uninominal, dar ca totul depinde de rezultatul referendumului. El a dezvaluit ca este posibil sa accepte varianta de vot propusa de Guvern, daca nu va beneficia de sustinerea electoratului la 25 noiembrie. "Vedem, discutam, gandim. Depinde de cat de mare va fi marja, de cate milioane se vor prezenta la vot", si-a nuantat presedintele pozitia exprimata. Seful statului s-a ferit in timpul dezbaterii sa critice proiectul Guvernului privind votul uninominal, rezumandu-se doar sa spuna ca cel pe care il promoveaza este mai bun. Basescu a spus ca exista riscul - daca accepta varianta Executivului - ca Parlamentul sa amane adoptarea unor reglementari necesare aplicarii legii privind votul uninominal din 2008.
Pentru ca termenul pentru promulgarea legii Guvernului expira a doua zi dupa referendum, presedintele poate folosi ca tertip trimiterea ei la Curtea Constitutionala. In acest fel el castiga timp pentru a vedea cum va actiona in continuare, lucru recunoscut chiar si de seful statului. In schimb daca referendumul este validat, Traian Basescu a declarat ca va forta Parlamentul sa elaboreze rapid o lege care sa corespunda dorintei poporului. In caz contrar, el a amenintat ca va declansa un conflict intre puterile statului, care sa fie rezolvat tot prin intermediul Curtii Constitutionale. In viziunea presedintelui, daca referendumul este valid acesta are putere executorie pentru Parlament, care nu mai are motive sa amane adoptarea sistemului de vot majoritar cu doua tururi de scrutin. Traian Basescu a dat asigurari, insa, ca alegerile de anul viitor se vor desfasura pe baza votului uninominal, fiind imposibila o dubla invalidare a variantelor vehiculate in acest moment.
Vinovati pentru esec
Presedintele a acuzat Guvernul ca si-a asumat raspunderea pentru legea votului uninominal, doar pentru a genera un bruiaj in timpul referendumului. "Dupa ce am anuntat ca doresc sa organizez referendumul, Guvernul si-a asumat raspunderea pentru votul uninominal. Asumarea raspunderii trebuia sa se faca dupa referendum. Este o initiativa profund incorecta, pentru a crea confuzie", a precizat Basescu. Dupa ce a identificat Guvernul drept tap ispasitor pentru un eventual esec al referendumului, presedintele s-a plans ca SRR si TVR ii cenzureaza aparitiile. "Voi continua demersurile pentru ca TVR si SRR sa dea spatii de emisie initiatorului referendumului. Posturile publice trebuie sa dea posibilitatea presedintelui sa explice de ce vrea referendum", si-a inceput Basescu acuzele la adresa celor doua institutii. Seful statului a precizat ca acesta este unul din motivele centrale din cauza caruia mediatizarea referendumului e foarte slaba. Intrebat daca pregateste ceva pentru a-i determina pe romani sa vina in numar mare la referendum, Basescu a replicat: "Da, pregatesc ceva, va spun sambata". El nu a dat alte detalii, insa a mentionat ca nu este vorba de un eveniment de tip breaking news.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.