Centrul de diabet „N. Paulescu” din Bucuresti semnaleaza bolnavilor de diabet sa evite cu desavarsire consumul bauturilor racoritoare pe ale caror etichete este inscriptionat „Fara continut de zahar”. In ultimele sase luni, numarul cazurilor de bolnavi cu diabet zaharat II care au consumat, nu foarte excesiv, asemenea bauturi si au devenit dependenti de insulina s-a dublat. Pacientii s-au prezentat la cabinetele medicale cu valori de glicemie de peste 250 de unitati. „Spre stupefactia noastra, am constatat ca principala cauza a acestei situatii a fost determinata de consumul bauturilor racoritoare fara continut de zahar, mai ales in perioada lunilor de vara. Aceste sucuri reprezinta o mare capcana pentru bolnavii de diabet. Astfel, cele de genul Coca-Cola sau Pepsi, care au inscriptionate pe etichete 'fara continut de zahar>>, sunt periculoase pentru aceasta categorie de bolnavi, deoarece au, in schimb, un continut foarte mare de caramel. De asemenea, sucurile din fructe, cele din categoria naturale cu pulpa de fruct fara continut de zahar (cappy, prigat), sunt indulcite cu fructoza si alti conservanti, la fel de periculosi ca si caramelul”, ne-au precizat diabetologii din Centrul de Diabet „N. Paulescu” din Bucuresti.
In opinia specialistilor, firmele producatoare de bauturi racoritoare ar trebui sa eticheteze ambalajele acestui tip de produse cu anuntul „produs nerecomandat bolnavilor de diabet”. Singura solutie pentru diabeticii neinsulino-dependenti este ca sucurile sa fie preparate in casa din fructe proaspete si pentru indulcire sa foloseasca zaharina. Insa nici acestea nu trebuie consumate in mod excesiv.
La o cantitate de 250 ml de suc consumat pe zi se elimina jumatate din cantitatea de fructe, stabilita de medicul nutritionist in functie de tipul de fruct consumat. In egala masura, se va diminua si cantitatea de paste fainoase, inclusiv paine, programata pentru consumul necesar intr-o singura zi.
Continut mare de chimicale
Dr. Alina Nicolau, director medical al Institutului de Boli de Nutritie si Diabet „N.C. Paulescu”, ne-a precizat ca aceste bauturi nu sunt recomandate diabeticilor. „In primul rand, nu sunt sanatoase, pentru ca au un continut mare de chimicale. Apoi, cofeina pe care o contin dauneaza diabeticilor, iar caramelul poate sa aiba zahar. Mai sunt si hidratii de carbon din racoritoare, care se suprapun regimului de hidrati zilnic permis diabeticului”, ne-a precizat dr. Alina Nicolau. Prof.dr. Ionescu Constantin Targoviste, director al Institutului „N. C.
Despre autor:
Sursa: Gardianul
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Analiză Clean Recycle: numărul deșeurilor de ambalaje, în creștere de sărbători
Sursa: green.start-up.ro
-
Femeia care rescrie felul în care copiii învață să vorbească
Sursa: start-up.ro
-
Răzvan Ghenu, Arggo: Ne confruntăm cu din ce în ce mai multe atacuri cibernetice
Sursa: retail.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 29 aprilie - 5 mai
Sursa: garbo.ro
-
UniCredit va oferi carduri adaptate pentru nevăzători
Sursa: futurebanking.ro
-
Oracolul Îngerilor: Ce mesaj are Îngerul Păzitor pentru 26 aprilie 2024?
Sursa: kudika.ro
-
Ce măsuri au luat cele mai importante zone turistice din Italia pentru a...
Sursa: wall-street.ro