6 Noiembrie 2007de Lucia Maxim

Lectura de 2 minute

Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) Rating Services a revizuit in scadere perspectiva calificativului Romaniei, de la "stabil" la "negativ", pe fondul accentuarii dezechilibrelor externe, a anuntat, ieri, agentia de evaluare financiara,
Agentia de rating Standard & Poor's (S&P) Rating Services a revizuit in scadere perspectiva calificativului Romaniei, de la "stabil" la "negativ", pe fondul accentuarii dezechilibrelor externe, a anuntat, ieri, agentia de evaluare financiara, informeaza Mediafax. Revizuirea perspectivei reflecta raspunsul limitat al politicilor guvernamentale la dezechilibrele externe in crestere ale Romaniei, corelate cu conditii dificile pe plan international.
In acelasi timp, S&P a reafirmat ratingurile pentru datoriile in valuta la "BBB minus" pe termen lung si "A-3" pe termen scurt, iar pe cele in moneda nationala la "BBB" si, respectiv, "A-3", se arata intr-un comunicat al agentiei.
Potrivit S&P, politicile fiscale si cele de venituri sunt expansioniste, iar alegerile vor stimula, cel mai probabil, cheltuielile curente, vor reduce calitatea guvernarii si vor intensifica presiunile inflationiste. "Acest lucru va continua sa impiedice capacitatea Guvernului de a raspunde la dezechilibrele externe aflate in crestere, reducand, in acelasi timp, abilitatea de a beneficia din plin de integrarea in UE", a declarat, in comunicat, Marko Mrsnik, analist al S&P.
Pe termen mediu-lung, politica fiscala pro-ciclica a Romaniei genereaza ingrijorare intrucat consolideaza cresterea cererii interne, a adaugat Mrsnik. "Evolutia veniturilor deriva in principal din sume temporare suplimentare si mascheaza pozitia fiscala de baza. In cazul in care cresterea se va deteriora si mai mult in viitor, pozitia fiscala ar putea slabi semnificativ", a spus Mrsnik. Ca factori pozitivi, S&P noteaza ca datoria guvernamentala ramane scazuta, sub nivelul mediu al tarilor al caror rating este "BBB".
"Am revizuit la negativ perspectiva Romaniei pentru a reflecta aplicarea unor politici neadecvate pentru dezechilibrele aflate in crestere. Aceasta rezulta din inrautatirea mediului politic", a aratat Mrsnik.Ratingul de tara ar putea fi modificat in sens negativDe asemenea, perspectiva indica potentialul revizuirii in sens negativ a ratingului de tara, in cazul in care Guvernul nu ajusteaza politicile fiscale si bugetare pentru a contracara dezechilibrele externe si dependenta in crestere a sectorului privat fata de finantarea externa.
In cazul in care dezechilibrele continua sa se adanceasca, iar Romania continua sa urmareasca politici fiscale si bugetare semnificativ pro-ciclice, sau daca balanta sectorului privat contribuie la deteriorarea perspectivei economice, calificativul ar putea fi diminuat in urmatoarele 18-24 de luni, se arata in comunicat.
Pe de alta parte, stabilitatea politica ce sprijina reorientarea politicii fiscale si a celei bugetare catre o abordare prudenta, menita sa contribuie la stabilitatea macroeconomica, cuplata cu dovezi clare referitoare la reducerea dezechilibrelor externe si a riscurilor macroeconomice conexe, vor constitui factori in favoarea imbunatatirii perspectivei la "stabila".

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.