Sebastian Koga (foto), 30 de ani, uceniceste ca medic rezident neurochirurg in orasul american Charlottesville pentru un salariu anual de 50.000 de dolari.

A crescut in Romania pina la 13 ani, cind l-a urmat pe tatal sau, refugiat politic, in SUA, in august 1990. La 15 ani s-a mutat singur in Japonia, la 18 a revenit in Romania pentru sase luni, apoi s-a mutat in Anglia, unde a studiat medicina la Cambridge. In toamna anului 2000, dupa facultate, a revenit in tara, unde a intemeiat o fundatie si ulterior un institut de cercetare in pediatrie si neurostiinte. In 2004 s-a intors in SUA si a inceput rezidentiatul in neurochirurgie in New Orleans. La scurt timp, august 2005, uraganul Katrina a scufundat orasul si spitalul. De nevoie s-a mutat la Charlottesville, in Virginia, unde locuieste acum. „Cronologia asta nu e o lipsa de repere, nici o cautare aiurita", incearca sa se justifice Koga. „M-am simtit si m-am declarat intotdeauna roman, am stiut ca voi fi neurochirurg, ca voi creste cai in Transilvania, dar am fost obsedat de calatorii si intre aceste mutari am parcurs multe, multe orase si tari in Asia si in Europa."

Koga spune ca profesia de medic neurochirurg l-a facut sa aiba o viata in care „perfectioneaza singuratatea": doarme cinci ore pe noapte; in rest se documenteaza, opereaza in cazurile mai usoare si asista profesorul. Pina de curind, medicii rezidenti munceau cam 100 de ore pe saptamina, dublu fata de colegii lor din Europa. Acum, legislatia americana a limitat timpul de lucru al ucenicilor neurochirurgi la 88 de ore pe saptamina, pentru un venit anual de 50.000 de dolari. Vacanta - o singura saptamina.

Ca sa ajungi sa profesezi ca medic neurochirurg, spune Koga, astepti 17 ani: facultatea - 4 ani, doctoratul in medicina - inca 4, rezidentiatul - 7 si supraspecializarea - un an sau doi. Cum taxele universitare ajung la 40.000 de dolari pe an, foarte multi tineri care vor sa ajunga medici se imprumuta la banci pentru a le plati, astfel ca „numai dupa 8 ani de studii ajungi cu 320.000 de dolari datorii scolare".

In America, spune Koga, la o populatie de 300.000.000 de locuitori, exista 3.000 de medici neurochi-rurgi. Veniturile celor din mediul privat incep de la 600.000 de dolari si pot ajunge pina la citeva milioane pe an, iar cei din mediul academic cistiga aproximativ 300.000 de dolari pe an.

Tinarul care in 2009 se va duce in Noua Zeelanda intr-un schimb de experienta international spune ca are de gind sa se intoarca in tara. „As veni in Romania numai pentru un post academic", incheie Koga.

Supraspecializari ale Societatii Neurochirurgilor din America pe www.cotidianul.ro/select