Societatea Muscelul Plascom din Stalpeni (Arges) este proprietara unui iaz din aceasta localitate. L-a cumparat prin licitatie, in 1991, platind pentru el 3 milioane de lei. A platit impozit anual, iar Primaria Stalpeni a incasat banii, constiincioas
Societatea Muscelul Plascom din Stalpeni (Arges) este proprietara unui iaz din aceasta localitate. L-a cumparat prin licitatie, in 1991, platind pentru el 3 milioane de lei. A platit impozit anual, iar Primaria Stalpeni a incasat banii, constiincioasa. Acum proprietarii iazului, secat intre timp, ar vrea sa-l vanda, dar nu pot, fiindca aceeasi primarie a descoperit, peste noapte, ca tranzactia n-ar fi fost in regula si a cerut anularea licitatiei in instanta.

Desi detine din 1991 o suprafata de 2,44 hectare de teren, pe care candva au fost amenajate iazuri, societatea Muscelul Plascom SRL din Stalpeni (Arges) nu-si poate exercita pe deplin dreptul de proprietate asupra acestui bun deoarece primarul localitatii, Ioan Popa, refuza sa elibereze un banal certificat de atestare fiscala. De ce, nici Popa nu poate spune. Povestea, care dureaza de cateva luni bune, a ajuns si la Prefectura Arges. Aceasta l-a somat pe primar sa precizeze motivele legale in baza carora nu vrea sa elibereze certificatul cerut de proprietari. Primarul nu a fost impresionat de solicitarea Prefecturii. Ca absurdul sa atinga cote maxime, in urma cu cateva zile Ioan Popa a luat o decizie extrema: a cerut in instanta anularea procesului-verbal de punere in posesie prin care, in 1991, firma Muscelul Plascom a devenit proprietara celor 2,44 hectare de teren.
Oferta refuzata
Cumparat la licitatie in 1991 de catre societatea Muscelul Plascom de la fostul CAP, terenul in suprafata de 2,44 hectare nu a constituit dintotdeauna motiv de disputa intre proprietar si Primaria comunei Stalpeni. Ani de zile, firma Muscelul Plascom SRL si-a platit impozitul pe acest teren, iar primarul Popa nu a avut nimic de obiectat. Problemele au inceput cand s-a aflat ca terenul este de vanzare. Cum pe respectivul amplasament inca mai exista parte din infrastructura fostelor iazuri facute pe timpul CAP-ului, primarul a inceput sa sugereze ca ar avea un oarece interes in preluarea terenului. Tratat cu refuz, Ioan Popa a schimbat unghiul de abordare: a inceput sa blocheze demersul administratorilor firmei Muscelul Plascom de vanzare a terenurilor. Cum la orice contract de vanzare-cumparare este nevoie de certificatul de atestare fiscala emis de primarie, Popa a inceput sa refuze emiterea acestuia. Dupa ani buni in care a incasat impozitul pe terenul detinut de Muscelul Plascom, primarul de la Stalpeni si-a dat seama, brusc, prin luna iulie a acestui an, ca nu mai poate incasa taxele. Ca urmare, nu poate emite nici certificatul solicitat, fara de care nu se poate perfecta un contract de vanzare-cumparare.

Bete-n roate
Pentru a-si sustine refuzul, de altfel nejustificat, de a incasa impozitul si a emite certificatul fiscal, primarul de la Stalpeni a inceput sa ofere, verbal, fel de fel de argumente, care de care mai socante. Ba ca, in 1991, societatea Muscelul Plascom SRL a cumparat doar luciul de apa, nu si terenul de sub apa, ba ca achizitia a fost ilegala, desi nici o autoritate nu a contestat, din '91 pana in prezent, procedura licitatiei. In lipsa de idei, la un moment dat Ioan Popa a sustinut chiar ca pe terenul in discutie a fost altcineva pus in posesie. Rugat insa sa prezinte acel titlu care ar conferi altei persoane dreptul de proprietate, primarul a schimbat macazul. A actionat in instanta firma Muscelul Plascom SRL, cerand anularea procesului-verbal de punere in posesie din 1991. Important de precizat, actiunea in instanta a edilului de la Stalpeni vine dupa ce administratorii societatii Muscelul Plascom au cerut ei primii ca Justitia sa-l oblige pe primar sa le elibereze certificatul de atestare fiscala.

Primarul nu mai recunoaste proprietatea
Desi un pic confuz, primarul isi sustine totusi cu tarie punctul de vedere: "Actele lor sunt exprimate gresit. Cu continut juridic gresit pentru a fi luate in considerare, pentru a le fi recunoscuta proprietatea". Rugat sa spuna de ce abia acum a descoperit faptul ca nu poate incasa impozitul pe terenul aflat in discutie, primarul Popa a oferit o explicatie lipsita de sens: "Acest litigiu trebuia sa fie dintotdeauna, dar abia acum s-a sesizat comisia pentru fond funciar".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.