Foarte multe IMM-uri sunt interesate in a obtine finantare de la banci, insa marea majoritate pica inca de la scoringul preliminar. Analistii www.FinZoom.ro explica fenomenul prin prisma a cel putin 2 factori: lipsa activelor fixe necesare garan
Foarte multe IMM-uri sunt interesate in a obtine finantare de la banci, insa marea majoritate pica inca de la scoringul preliminar. Analistii www.FinZoom.ro explica fenomenul prin prisma a cel putin 2 factori: lipsa activelor fixe necesare garantarii imprumutului si prezenta in CIP a companiei cu interdictie de a emite bilete la ordin.
Intreprinderile mici si mijlocii reprezinta segmentul cel mai numeros si mai important in totalul companiilor, pentru ca, dupa modelul economiei de piata functionale, genereaza cea mai mare parte a PIB-ului, ofera locuri de munca pentru marea majoritate a populatiei si intretin cadrul propice manifestarii pietei libere. In Romania secolului XXI insa, acest segment inca este marcat de lipsa unei informari complete asupra propriei activitati, dezinteresul pentru constituirea de capital fix si rezultanta fireasca, accesibilitatea redusa la surse variate de finantare.
Un studiu elaborat de ANIMMC privind competitivitatea sectorului IMM pentru 2006 in Romania a scos la iveala evolutia accelerata, dar nu suficienta a acestui sector de activitate. Astfel, in vreme ce in UE din punct de vedere demografic exista peste 50 de IMM-uri la 1000 de locuitori, in Romania avem in jur de 26 IMM-uri /1000 locuitori, insa, in functie de zona, ponderea difera. In Bucuresti, media este de 48,56% IMM-uri /1000 locuitori, spre deosebire de nord-estul tarii, cu un raport de 18/1000. De asemenea, ANIMMC apreciaza ca, dupa modelul statelor care au aderat cu 2 ani in urma, si in Romania se va inregistra o usoara scadere a numarului de IMM-uri in urmatoarea perioada. Cauza principala o constituie imposibilitatea adaptarii la cerintele actuale din economie: majorarea capitalului social, cresterea salariilor, implementarea normelor europene ce reglementeaza fiecare domeniu de activitate in parte.
De asemenea, in urma aceluiasi studiu, se constata o slaba preocupare (sub 1%) pentru realizarea unui sistem informatic propriu, cercetare stiintifica sau transpunerea in practica a unor rezultate ce nu au mai fost aplicate. Scuza: aceste decizii implica cheltuieli majore pentru firma in contextul unui risc major de esec.
ANIMMC apreciaza ca serviciile autohtone nu risca sa iasa de pe piata in primii ani de integrare, insa trebuie sa depuna eforturi sustinute pentru a preintampina o asemenea situatie.
Şi atunci pot primi sprijin din partea UE prin fondurile structurale accesibile prin intermediul bancilor. Bancile cu care ANIMMC colaboreaza sunt: Banca Comerciala Carpatica, BCR, BRD, CEC, Credit Europe Bank, EXIMBANK, Libra Bank, MKB Romexterra Bank, Piraeus Bank si Banca Transilvania.
BRD ofera prin programul ANIMMC credite de investitii pe termen mediu si lung sau in scopul acoperirii decalajului intre platile catre furnizori si decontarile de la ANIMMC.
Structura de cofinantare: maximum 60% finantare nerambursabila, minimum 25% credit bancar, minimum 15% aport propriu (calculat la valoarea investitiei fara TVA).
Creditarea se intinde pe maximum 7 ani cu o perioada de gratie, la cerere, de maximum 6 luni.
Garantarea creditului se va face cu investitia realizata sau maximum 80% prin FNGCIMM.
CEC acorda credite in euro pentru IMM-uri din surse BERD si UE in scopul investirii, asigurarii capitalului de lucru necesar activitatii de productie sau dezvoltarii de proiecte noi in mediul rural pe maximum 4 ani. Suma aprobata este conditionata de numarul de angajati: pentru pana la 10 angajati poate fi aprobata o suma maxima de 30.000 euro, pentru companii cu maximum 100 de angajati se pot acorda maximum 125.000 euro. Clientul nu poate lua mai mult de 2 credite. Banca este foarte flexibila in acceptarea de garantii: ipoteci pe active fixe, gaj asupra bunurilor mobile sau titluri de valoare, cash colateral, cesiune de creanta, scrisori de garantii.
Toate conditiile de creditare sunt negociabile in functie de bonitatea clientului, cifra de afaceri, indicatorii economico-financiari ai firmei. Şi la Bancpost valoarea creditului maxim depinde de numarul de angajati: pana la 20 de angajati - maximum 30.000 euro, pana la 100 de angajati - maximum 125.000 euro.
BCR acorda finantare cu conditia ca activitatea principala sa nu se desfasoare in agricultura, extractie, energie, comert. Sunt favorizate investitiile in achizitia de echipamente, mijloace de transport marfa noi si second-hand. Perioada maxima este de 6 ani si vor fi acceptate doar proiecte care prevad utilizarea creditului prin relatii cu furnizorii din tarile membre ale UE sau cele beneficiare de finantare PHARE.
www.FinZoom.ro atrage atentia asupra disponibilitatii fiecareia dintre bancile enumerate mai sus pentru acordarea unei perioade de gratie de 6 luni si chiar pana la 2 ani (vezi BCR). Consultantii FinZoom recomanda companiilor sa se foloseasca de aceasta facilitate pentru a castiga timp cu efectuarea investitiei capitalului dobandit si apoi integrarea ratei lunare in totalul cheltuielilor firmei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.