„2001: O odisee spatiala“ este filmul stiintifico-fantastic al lui Stanley Kubrick, realizat in 1968. Productia atinge teme ca evolutia umana, tehnologia, inteligenta artificiala sau viata extraterestra. De remarcat - realismul de care d
„2001: O odisee spatiala“ este filmul stiintifico-fantastic al lui Stanley Kubrick, realizat in 1968. Productia atinge teme ca evolutia umana, tehnologia, inteligenta artificiala sau viata extraterestra. De remarcat - realismul de care da dovada, pionieratul in materie de efecte speciale, dar si folosirea imaginii si a sunetului in locul traditionalelor tehnici narative. Filmul a fost nominalizat la patru categorii ale premiilor Oscar, dar a primit doar distinctia pentru Cele mai bune efecte vizuale. Pelicula poate fi votata pe site-ul www.gardianul.ro ca fiind cea mai buna din toate timpurile.

Actiunea filmului, la care Kubrick a lucrat sapte ani, este una complexa. Ea parcurge mai multe povesti si situatii, care, privite, au mai mult sens decat prezentarea lor in scris. Un obiect de provenienta extraterestra monitorizeaza si influenteaza stadii-cheie in evolutia rasei umane, de la maimuta la explorator al cosmosului. In zorii umanitatii, un monolit misterios isi lasa amprenta pe un salt evolutiv in randul primatelor - de la cautator de cadavre si culegator la vanator care foloseste unelte. Mii de ani mai tarziu, o echipa de geolog i stationata pe Luna descopera un monolit ce transmite un scurt semnal radio catre Jupiter. O expeditie trimisa sa investigheze planeta (cu nava cosmica Discovery, condusa de impasibilii Dave Bowman, interpretat de Keir Dullea, si Frank Poole, interpretat de Gary Lockwood, in timp ce specialistii misiunii dorm intr-o coma indusa) este sabotata de computerul dereglat HAL (cu vocea lui Douglas Rain), iar Bowman, astronautul supravietuitor este aruncat, in urma contactului cu un alt monolit de pe Jupiter, intr-un tunel „plin de stele“, prin timp si spatiu, pentru a imbatrani, a muri si a renaste intr-o noua faza a existentei. Cum este lesne de remarcat, acest film se bucura de reputatia de a fi unul incomprehensibil.

Un SF unic,un amestec de imaginatie si stiinta
Influenta si totusi unica, detasata, obsesiva, pretentioasa, naucitoare, intotdeauna fascinanta - aceasta productie este cate putin din toate. Difera clar de „filmul stiintifico-fantastic exemplar“ pe care Kubrick intentionase sa-l faca dupa romanul „Santinela“ al coscenaristului sau, Arthur C.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.