In ciuda avansului imens in sondaje, partidul lui Putin isi scoate din cursa adversarii si ii mituieste pe alegatori cu votca.Cu ocazia zilei sale de nastere, postere uriaseii urau lui Putin „La multi ani!", fara a precizain ce functie Rusia va intra oficial, simbata, in campania pentru alegerile legislative, insa dezbaterile electorale nu mai suscita interesul presei si nici al cetatenilor, deoarece invingatorul este deja cunoscut - Partidul Rusia Unita, al carui cap de lista este presedintele Vladimir Putin. Rusia Unita este creditata cu 67% din intentiile de vot. Doar comunistii ar mai putea intra in parlament, cu 17%, iar ultranationalistii lui Vladimir Jirinovski mai au nevoie de un procent pentru a depasi pragul electoral de 7%. „Oamenii vor vota pentru ca sistemul de putere sa nu se schimbe, pentru ca lucrurile sa nu se deterioreze", a subliniat Boris Dubin, seful departamentului pentru cercetari socio-politice din institutul Levada, citat de NewsIn.

Sigur de victorie, partidul prezidential a precizat ca nu va participa la dezbateri electorale televizate, preferind sa explice alegatorilor „esenta planului Putin si sa faca apel la sustinerea liderului natiunii", dupa cum a declarat unul dintre liderii formatiunii. Televiziunile au plasat dezbaterile electorale in afara orelor de maxima audienta, invocind centralizarea puterii si popularitatea covirsitoare a presedintelui Putin.

Puterea de la Kremlin a luat si „masuri" suplimentare pentru a-si asigura victoria. Transparency International a protestat joi la adresa practicii partidului lui Vladimir Putin de a distribui gratis sticle de votca, rucsacuri si manusi purtind semnul electoral al partidului, insa Comisia Electorala Centrala (CEC) a precizat ca aceasta nu incalca legea electorala. Mai mult, CEC a limitat la 400 numarul observatorilor electorali internationali, de trei ori mai putini decit la alegerile din decembrie 2003.

Adversarii politici au fost deja scosi din cursa. La inceputul lunii octombrie, CEC a interzis participarea la alegeri a partidului de opozitie Cealalta Rusie, condus de Garri Kasparov. Fostul campion mondial de sah le-a cerut rusilor sa boicoteze alegerile introducind buletine nule in urne.

Sistemul de vot a fost si el croit pentru partidul lui Putin. Noua lege electorala a ridicat pragul electoral de la 5 la 7%. La fel, daca la precedentele alegeri jumatate dintre deputatii rusi au fost alesi prin vot uninominal, conform noii legi electorale, toti cei 450 de reprezentanti vor fi alesi prin vot proportional de liste. In felul acesta, Kremlinul se asigura ca nu se va intimpla ca partide de opozitie precum Iabloko si Uniunea Fortelor de Dreapta, desi nu depasesc pragul electoral, sa-si poata trimite reprezentantii in Duma, profitind de votul uninominal.