Intre 19 si 26 octombrie, profesorul doctor Irinel Popescu a participat la al 16-lea Congres asiatic de chirurgie si la Congresul anual al Societatii Chineze de Chirurgie. Cu aceasta ocazie, prof. dr Irinel Popescu a primit Diploma de membru de onoar
Intre 19 si 26 octombrie, profesorul doctor Irinel Popescu a participat la al 16-lea Congres asiatic de chirurgie si la Congresul anual al Societatii Chineze de Chirurgie. Cu aceasta ocazie, prof. dr Irinel Popescu a primit Diploma de membru de onoare al Societatii Chineze de Chirurgie.


Jurnalul National: Care sunt motivele principale pentru care ati fost invitat la aceste evenimente? Prof. dr. Irinel Popescu: Invitatia care mi-a fost adresata are la baza dorinta Chinei de a stabili relatii cu cat mai multe tari, dar si ecoul international pe care l-a avut congresul Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor (IASGO) derulat in luna septembrie, la Bucuresti, care, de altfel, a fost considerat un model inclusiv de colegii chinezi. Congresul IASGO din acest an de la Bucuresti a avut un impact peste asteptari, motivand si invitatia noastra la aceste evenimente.

In 2009, Congresului IASGO va avea loc la Beijing. Evenimentul  Surgerycly Olimpic - Olimpiada Chirurgicala - a primit acest nume deoarece in 2008 China gazduieste Jocurile Olimpice.

EvenimentUnde s-au derulat cele doua evenimente de maxim interes pentru chirurgii din intreaga lume?Al 16-lea Congres asiatic de chirurgie si Congresul anual al Societatii Chineze de Chirurgie au avut loc intr-un oras aproape nou: Grand Epoch City. Acest oras reinvie gloria Chinei imperiale din perioada Dinastiei Ming, din secolele al XIV-lea si al XVII-lea, cand China a cunoscut o mare inflorire.

Ce semnificatie are pentru dumneavoastra diploma cu care ati fost onorat la aceste evenimente cu o participare impresionanta? Diploma de membru de onoare al Societatii Chineze de Chirurgie inmanata cu aceasta ocazie ii onoreaza pe toti chirurgii romani, inclusiv Societatea Romana de Chirurgie. De asemenea, sper sa contribuie la intarirea relatiilor bilaterale cu o tara care se dezvolta din ce in ce mai rapid in toate sectoarele medicinei, incepand cu medicina clasica pana la formele ei moderne. De exemplu, in China, transplantul de ficat a cunoscut o dezvoltare deosebita. La acest congres au fost abordate toate temele de interes ale chirurgiei digestive, pe sectiuni: chirurgie cardio-vasculara, chirurgie toracica etc. Nivelul participarii la congres a fost impresionant: aproximativ 4.000 de chirurgi straini si chinezi. Chirurgii chinezi au conferit valoare congresului prin cazuistica prezentata, dar si prin numarul foarte mare de pacienti, firesc daca tinem seama ca populatia Chinei este de aproximativ 1,3 miliarde de persoane.  

Care a fost contributia specialistilor nostri in cadrul acestui eveniment? Am avut onoarea sa prezint o conferinta consacrata chirurgiei cancerului de pancreas. De asemenea, au mai fost prezentate doua lucrari la sectiunea postere, ale subsemnatului, conferentiarului Mihnea Ionescu si medicului Patricia Boeti.

Care sunt principalele idei ale lucrarii prezentate? Lucrarea prezentata incearca sa demonstreze ca, in cazurile de cancer de pancreas, rezultatele pot fi imbunatatite cu ajutorul unei tehnici oarecum diferite de cea traditionala. Noua tehnica isi propune sa ajunga la o mai mare radicalitate a rezectiei tumorii. Noi aplicam noua tehnica din decembrie 2005. Desi avem mai putin de doi ani, totusi datele de pana acum ne dau impresia ca speranta de viata este mai buna. Practic, nu am inregistrat nici un deces in cazul celor 22 de pacienti operati prin noua metoda. Dar, evident, perioada de urmarire este inca prea scurta.

Noi suntem in faza analizarii rezultatelor.Ce noutati a oferit acest congres? Am constatat ca dezvoltarea medicinei chineze, desi bazata pe ultimele cuceriri ale stiintei medicale moderne - biologie moleculara genomica, protomica etc. - , nu exclude medicina traditionala. Acest tip de medicina si-a pastrat un loc bine delimitat, ajungand pana acolo incat in China sunt spitale unde se practica ambele tipuri de medicina: traditionala si alopata, ele completandu-se reciproc. Pentru mine convietuirea dintre cele doua tipuri de medicina este, pe de o parte, pasnica, iar pe de alta parte, benefica. Dar cred ca marele defect al medicinei traditionale chineze este ca uneori a ajuns pe mainile unor sarlatani, care au aplicat-o nestiintific sau au incercat sa-si atribuie si merite pe care nu le au.  Adevaratii profesionisti ai medicinei traditionale chineze au o bogata experienta si cunosc foarte bine limitele pe care le are acest tip de medicina. In acelasi timp, acolo unde medicina traditionala are indicatie este clar ca obtine rezultate similare medicinei alopate, dar cu costuri mai mici. Din cauza cresterii in spirala a costurilor din sanatate, in Occident, majoritatea statelor, inclusiv SUA, si-au pus problema de a gasi solutii pentru stoparea costurilor. Si una dintre solutii este medicina chineza.

Experienta spitalelor mixte din China ar putea fi preluata si de sistemul nostru sanitar? Nu numai la noi, dar si in Occident se pune problema introducerii acestei experiente. Am vizitat Institutul National de Medicina Traditionala Chineza si specialistii chinezi sunt dispusi sa colaboreze cu noi, cu o singura conditie: sa fie practicata o medicina profesionista. La Universitatea de Medicina "Carol Davila" avem o catedra pentru homeopatie. Astfel, s-ar putea forma cadre in medicina traditionala. Putem "importa" chinezi care sa-i pregateasca pe romani in medicina traditionala. Dar, repet, cu o singura conditie: acest domeniu sa fie abordat stiintific.

LimiteDomnule profesor, noi ne-am obisnuit sa apelam la medicina traditionala in cazul unei migrene, a unor tulburari minore. Dar ea poate fi o solutie in cazul unor boli severe?Tocmai. Aici sunt limitele ei. Medicina traditionala chineza, ca si alternativele ei - acupunctura, homeopatia, presopunctura - se adreseaza unor boli functionale, frecvente. De exemplu, o durere persistenta in partea stanga, careia nimeni nu-i gaseste o explicatie.

Intr-o asemenea situatie, pericolul cel mai mare il reprezinta administrarea a tot felul de medicamente sau, mai rau, interventia chirurgicala. Or, aici, medicina traditionala ar putea fi o solutie. Eu emit o opinie din afara, pentru ca nu sunt un expert in medicina traditionala. Dar trebuie retinut ca medicina traditionala nu poate vindeca boli severe, cum ar fi cancerul. Medicina traditionala poate fi salvatoare pentru o migrena, dar nu pentru un cancer de ficat. Medicina se adreseaza mai ales unor oameni bolnavi, unii dintre ei cu sperante foarte mici, iar sarlatanii exploateaza aceasta situatie in folosul lor financiar in special. ModelIn paralel cu cele doua evenimente medicale, intre 19 si 26 octombrie s-a derulat si Congresul Partidului Comunist Chinez. Cu aceasta ocazie, presedintele Chinei sublinia ca dezvoltarea in viitor a Chinei se va baza  pe stiinta si tehnologie. "Acest lucru mi s-a parut deosebit de important, cu atat mai mult cu cat a coincis cu lansarea de catre China a primului satelit circumlunar. Este prima etapa dintr-un program format din trei etape. Urmeaza: trimiterea unui robot care va aduce probe de sol selenar si apoi a unui om pe Luna. Acest program face din China una dintre marile puteri in explorarea Spatiului, dar si un model de dezvoltare bazata pe stiinta si tehnologie", spune prof. dr. Irinel Popescu.

TraditieDiploma de membru de onoare al Societatii Chineze de Chirurgie se adauga altor diplome cu care profesorul doctor Irinel Popescu a fost recompensat pentru cariera sa. Societatea Chineza de Chirurgie reuneste zeci de mii de specialisti, are o veche traditie, astfel incat a fi primit membru al unei asemenea societati este onorant. Chirurgia chineza este un model la ora actuala. Toate sectoarele ei au fost dezvoltate, inclusiv transplantul de ficat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.