Specialistii estimeaza ca anul acesta cancerul de colon va provoca peste 52 de mii de decese numai in America, iar peste 150 de mii de persoane vor fi diagnosticate cu aceasta afectiune. Medicii spun ca nu este de joaca cu acest tip de cancer. Numarul cazurilor din SUA il situeaza ca a doua cauza de deces din cadrul bolilor oncologice si prima cauza de deces in cazul nefumatorilor. “Cea mai mare parte dintre cancere de colon sunt predictibile in cazul unui diagnostic precoce, cu ajutorul tehnicilor moderne de detectie”, a explicat Kim Turgeon, specialist in gastroenterology la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii din Michingan. De fapt, specialistii asigura pacientii ca examinarile in cazul cancerului de colon previn mai multe decese decat cele din cazul cancerului de san sau de prostata. “Gardianul” va prezinta cateva mituri care au intervenit in timp, din cauza lipsei de informatii despre aceasta maladie:

· Cancerul de colon afecteaza mai mult barbatii de rasa alba. Fals. Afecteaza atat barbatii, cat si femeile de toate rasele, in aceeasi masura si principalul factor de risc este varsta, cu exceptia cazurilor de anomalii cromozomiale, care permit dezvoltarea maladiei si la tineri
· Chirurgia desfigureaza, iar recuperarea va fi dureroasa. Fals. Procedurile sunt minim invazive si nu lasa decat mici cicatrice. Este adevarat, totusi, ca pacientii care se supun chirurgiei laparoscopice se recupereaza mai usor decat cei care se supun chirurgiei traditionale
· Orice polip este canceros. Fals. Polipii sunt umflaturi benigne, care, daca nu sunt controlate pot capata potentialul de a se transforma in cancer. Polipii pot fi extrasi foarte usor in timpul colonoscopiei. Nu toti sunt pre-cancerosi.
· Pregatirea pentru colonoscopie este dificila. Fals. Pregatirea pentru colonoscopie inseamna golirea colonului, cu ajutorul unor substante medicamentoase, care se iau in general inainte cu una sau doua zile de examenire.
· Colonoscopia este neplacuta. Fals. Nu este atat de neplacuta precum are reputatie printre oameni.