In urma cu putin timp, Vladimir Putin, presedintele Rusiei si-a publicat declaratia de avere. Conform news.bbb.co.uk/hi/russian, Putin este un om sarac. Evident, pentru cei ce au timp sa-l creada. Din declaratia data de Putin reiese ca acesta a fost

In urma cu putin timp, Vladimir Putin, presedintele Rusiei si-a publicat declaratia de avere. Conform news.bbb.co.uk/hi/russian, Putin este un om sarac. Evident, pentru cei ce au timp sa-l creada. Din declaratia data de Putin reiese ca acesta a fost remunerat in 2006 cu 81 de mii de dolari ( 2.110.611,28 ruble). De asemenea, Putin sustine ca locuieste intr-un apartament de 77 de metri patrati, conduce o masina GAZ M-21 din 1960 si una GAZ M-21 P din 1965. El are in proprietate 15 mii de acri de teren langa Moscova si gestioneaza doua conturi in care are depusi 3.700.300 ruble (sproximativ 150 mii dolari). Conform ura.ru, declaratia data de Putin nu este chiar reala, presedintele rus fiind remunerat lunar cu trei milioane de ruble, adica 121.103 dolari!

NABABUL. Curiorizatea jurnalistilor de la ura.ru a pornit de la o intrebare pe care i-au adresat-o presedintelui rus prin intermediul unei linii directe. "Vladimir Vladimirovich ce salariu aveti?", au intrebat acestia. Raspuns la aceasta intrebare nu au primit. De aceea au decis sa caute raspuns intrebarea pusa. Au constatat ca nu este nici foarte greu de deslusit aceasta enigma. Salariul anual a lui Putin este publicat in Bugetul Federal care este aprobat de duma ruseasca. Daca ne apucam sa comparam Legea Bugetului din 2001 cu Proiectul Bugetului din 2008 putem observa ca suma cheltuielilor pentru activitatea presedintelui (aici intra cheltuielile pentru administratia presedintelui cat si pentru aparatul reprezentantilor care controleaza respectarea legilor si coordonarea activitatii organelor teritoriale de conducere) s-au marit de la 1,4 miliarde pana la 7,17 miliarde ruble. Insa, aceste cheltuieli sunt numai planificate. Real, sumele cheltuite sunt mult mai mari. O parte din cheltuielile pentru functionare sunt distribuite pentru salarile inaltilor demnitari, iar cel mai mare salariu il are presedintele de stat. Dar cel mai interesant lucru este salariul neoficial pe care il primeste presedintele rus: trei milioane de ruble, adica 121.103 dolari. In aceste conditii, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, pare un biet sarman cu cei circa 20.000 de euro pe care ii are salariu lunar.

COMPARATII. Salariul fostului presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov a fost aprobat in 1990 si era de 2.000 de ruble/luna. Pe atunci acesta era salariul maxim pe care il putea avea Gorbaciov si care era de 5 - 20 de ori mai mare decat salariul muritorilor de rand. Si pe timpul lui Eltin salariul pastra acelasi raport fata de salariile oamenilor. Insa, situatia din tara, care a fost cauzata de schimbarile sociale si financiare a facut ca salariul lui Eltin sa para destul de mizerabil. In comparatie cu salariile bancherilor, sau ale directorilor firmelor private, salariul lui Eltin era foarte mic. Pentru ca Eltin sa se simta om, cei care il inconjoarau au gasit o modalitate ingenioasa de a-i mari salariul. In afara de remuneratia obisnuita au mai fost adaugate si a€žcheltuilile pentru functionarea presedintelui". De fapt acesti bani, care erau meniti pentru protocol, nu erau cheltuiti ci i se dadeau cash presedintelui, suma pentru protocol fiind de zece ori mai mare decat salariul stabilit prin reglementarile legale. .

NEMULTUMITUL. Vladimir Putin nu a fost multumit cu banii pe care ii castiga ca presedinte. Astfel, a cerut o ...marire de salariu. Conform jurnalistilor de la ura.ru, s-a ajuns la ipostaza ca salariul real a lui Putin sa fie mult mai mare, cu 150% mai mult decat sumele planificate in buget. Conform datelor Ministerului Impozitelor din Rusia, salariul lui Putin, in 2003, a fost 1634,7 mii ruble, iar in 2004 era de 2545,1 mii ruble. Ziarul rus subliniaza ca este vorba doar de salariul lui Putin si nu despre banii pentru protocolul presedintelui. Chiar daca exista astfel de cheltuieli, atunci ele sunt oricum trecute in contul administratiei sau a altor organe de conducere cu care Putin efectueaza deplasarile de serviciu. Pentru vizitele si delegatiile inaltilor functionari, in bugetul de protocol al presedintelui, pe 2007, este prevazuta o suma record, de 579,25 milioane ruble. Astfel, calculand salariul lunar al lui Putin, vom vedea ca pentru 2007 au fost planificate 2,7 milioane ruble lunar , iar in 2008 sunt prevazute 2,9 milioane ruble lunar.

PS: Conform Bancii Nationale a Rusiei, 1 dolar este cotat la o rata de schimb de 24,7722 ruble.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.