Doar o treime dintre bucurestenii care au beneficiat de ajutor pentru incalzire anul trecut au depus, anul acesta, cererile pentru a obtine subventia de la stat. Astfel, numarul celor care au cerut anul acesta ajutorul pentru incalzire nu a depasit
Doar o treime dintre bucurestenii care au beneficiat de ajutor pentru incalzire anul trecut au depus, anul acesta, cererile pentru a obtine subventia de la stat. Astfel, numarul celor care au cerut anul acesta ajutorul pentru incalzire nu a depasit cifra de 33.000, in conditiile in care anul trecut peste 112.700 persoane au solicitat subventia pentru energia termica. Autoritatile locale din Capitala au fost surprinse de numarul mic de solicitari, fapt care a determinat primariile de sector sa prelungeasca termenul pana la care se pot depune cererile pana la 30 octombrie. Initial, termenul-limita pentru depunerea solicitarilor era, in functie de sector, pana la 15, respectiv 20 octombrie. Justificarea prelungirii acestei perioade a fost, potrivit autoritatilor, evitarea nemultumirilor cetatenilor care ar fi intarziat depunerea cererilor si ar fi fost nevoiti sa primeasca ajutorul decalat cu o luna. Anul trecut, la nivel national, aproximativ 1.600.000 de familii si persoane singure au beneficiat de ajutorul financiar pentru acoperirea cheltuielilor de intretinere. In sezonul rece 2006-2007, suma maxima acordata a fost de 90% din valoarea facturii la energia term ica, pentru persoanele cu venituri de 125 lei.

Batrånii, exclusi de la subventii
Cresterea cu 30% a pensiilor de la 1 noiembrie ii scoate efectiv pe pensionari din categoria celor care puteau beneficia, in noimebrie si decembrie, de ajutoarele pentru caldura. Guvernul a decis sa majoreze plafonul maxim al nivelului de venit necesar pentru acordarea ajutoarelor pentru incalzire abia de la 1 ianuarie 2008, de la 500 la 615 lei. Tot din ianuarie 2008 insa, pensiile vor fi majorate din nou, cu 7,5%, fapt care ii va impiedica pe cei mai multi dintre varstnici sa depaseasca nivelul maxim al veniturilor de 615 lei. Prin urmare, pentru perioada noiembrie-decembrie 2007, limita de venituri pana la care se acorda compensarea facturilor de incalzire ramane cea de anul trecut, adica 500 de lei. Familiile cu venituri de pana la 125 de lei pe membru vor beneficia de o compensare a facturii de 90%, cele cu venituri cuprinse intre 250 si 290 de lei pe membru de familie vor plati 50% din factura, iar cele cu venituri cuprinse intre 440 si 500 de lei 10% din factura. „Pensiile vor creste de la 1 noiembrie, dar unii oameni trec in cerere pensia veche.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.