Lansarea Fondului Marii Negre pentru cooperarea Regionala (BST), care a avut loc ieri, la Bucuresti, nu a avut in centrul discutiilor importanta Romaniei in zona, ci „amenintarea“ si influenta Rusiei.

De altfel, in sala au fost si sustinatori ai Rusiei, care au glumit spunand ca Moscova si-ar putea lansa in curand o initiativa similara BST, care este promovata de SUA. Vladimir Socor, expert al Fundatiei Jamestown, a analizat, pentru „Gardianul“, rolul pe care Romania il joaca in zona Marii Negre in aprovizionarea cu energie si impactul vanzarii actiunilor Rompetrol catre compania de stat din Kazahstan.

Cum este vazuta tranzactia Rompetrol-KazMunayGaz?

Eu nu pot sa ma pronunt din punctul de vedere al Romaniei, ci al Kazahstanului. Daca tranzactia e buna sau proasta, totul va depinde de cum va fi transportat petrolul. Daca va fi distribuit prin Novorossiisk (port rus, n.r.) inseamna ca nu am progresat in ceea ce priveste securitatea energetica pentru ca aceste volume suplimentare de petrol care vor sosi din Kazahstan vor sosi prin intermediul Rusiei. Daca insa petrolul acesta din Kazahstan va sosi prin Ge orgia, atunci tranzactia va fi o contributie insemnata la securitatea energetica a Romaniei.

Deocamdata, din cate stiu eu, compania Rompetrol nu a clarificat in mod public care va fi ruta de aprovizionre. (...) Rusia nu controleaza resursele din zona caspica, ci transportul.