Liderii europeni reuniti la summitul de la Lisabona au ajuns la un acord pe tema noului Tratat european, care inlocuieste Constitutia respinsa prin referendum de francezi si olandezi in 2005. „Am reusit: pasul politic decisiv a fost facut in a
Liderii europeni reuniti la summitul de la Lisabona au ajuns la un acord pe tema noului Tratat european, care inlocuieste Constitutia respinsa prin referendum de francezi si olandezi in 2005. „Am reusit: pasul politic decisiv a fost facut in aceasta seara“, a declarat cancelarul german Angela Merkel la finalul negocierilor, din noaptea de joi spre vineri. Amanarea elaborarii acestui document ar fi dat un elan mai mare euroscepticilor, care incep sa se afirme si in Romania.

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca una dintre prevederile documentului este ca Uniunea va avea cinci competente exclusive asupra statelor membre, „care sunt cedari de suveranitate“. Basescu a spus ca prin tratat se extind competentele Parlamentului European si creste rolul Parlamentelor nationale in cooperarea cu Comisia Europeana si cu Parlamentul European. Lupta va continua si in urmatoarele luni, cand Tratatul va trebui sa fie semnat si ratificat in cele 27 de state membre pentru a intra in vigoare, o faza delicata ce ar urma sa dureze pana la sfarsitul anului 2008. Tratatul introduce si o clauza prin care stat ele au posibilitatea sa paraseasca Uniunea in conditii care trebuie negociate cu partenerii lor.

Intelegerea asupra documentului, care se va numi „Tratatul de la Lisabona“, s-a realizat in urma unui compromis cu Italia si Polonia.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.