Reprezentantii organizatiilor sindicale Blocul National Sindical (BNS), Cartel Alfa, Confederatia Nationala a Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) si CNSLR Fratia au amenintat miercuri cu declansarea de proteste in cazul in care solocitarile l
Reprezentantii organizatiilor sindicale Blocul National Sindical (BNS), Cartel Alfa, Confederatia Nationala a Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) si CNSLR Fratia au amenintat miercuri cu declansarea de proteste in cazul in care solocitarile lor pe tema bugetului pe anul viitor nu vor fi ascultate. Sindicalistii sustin ca proiectul elaborat de guvern avantajeaza angajatorul, nu angajatul, informeaza Hotnews.

Principala nemultumire a sindicalistilor este reducerea contributiilor sociale, mai ales a celor de la angajatori, ceea ce va duce la o micsorare a surselor din care sunt alimentate fondurile de pensii si somaj.

Totodata, reducerea "majora" a contributiilor la fondul pentru accidente de munca si boli profesionale va avea ca efect reducerea platilor pentru recuperarea angajatilor afectati in asemenea situatii.

Sindicalistii sustin ca resursele de la bugetul de stat se risipesc pentru ca nu exista o strategie pentru cheltuirea banului public.

Presedintele BNS, Dumitru Costin, este de parere ca "bugetul propus de guvern este unul ostil salariatilor, pentru ca relaxarea fiscala anuntata este inghitita de fapt prin largirea bazei de impozitare. Ei fac reduceri la contributii cand vor sa majoreze pensiile, iar din fondul se somaj nu se vor mai plati decat indemnizatiile si nu se va mai merge pe masurile active de ocupare."

Reprezentantii organizatiilor sindicale sustin ca Guvernul nu i-a consultat deloc inainte de elaborarea proiectelor de legi privind bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale pe 2008. In consecinta, sindicalistii intentioneaza sa isi prezinte doleantele tuturor partidelor parlamentare, inainte ca proiectele sa ajunga in dezbaterea plenului reunit.

Daca solicitarile lor nu vor fi luate in considerare, reprezentantii lucratorilor intentuioneaza sa declanseze miscari de protest, incepand cu o greva de avertisment de doua ore ce va avea loc la nivel national.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.