La scurt timp dupa intoarcerea de la Campionatele Europene ale juniorilor desfasurate la Santa Cruz de Tenerife-Spania, Nicu Vlad, presedintele Federatiei Romane de Haltere ne-a acordat in exclusivitate un interviu despre comportarea sportivilor nost
La scurt timp dupa intoarcerea de la Campionatele Europene ale juniorilor desfasurate la Santa Cruz de Tenerife-Spania, Nicu Vlad, presedintele Federatiei Romane de Haltere ne-a acordat in exclusivitate un interviu despre comportarea sportivilor nostri la aceste intreceri, dar si despre evolutiile seniorilor si juniorilor la marile competitii din acest an. Discutia a pornit, fireste, de la rezultatele obtinute la recentele C.E.

- Cele noua medalii, dintre care cinci de aur, castigate de Antoniu Buci, Roxana Cocos si Alexandru Rosu sunt o urmare fireasca a bunei pregatiri efectuate la lot, depasind obiectivul fixat de antrenori. O mentiune in plus pentru Antoniu care, pe langa cele trei medalii din cel mai stralucitor metal, a imbunatatit si doua recorduri continentale la smuls, cu 120 kg si la aruncat, cu 153 kg. E un sportiv de mare perspectiva pe care-l vad in primii sase la categoria 62 kg la J.O. Roxana a reconfirmat, cucerind doua trofee de aur si unul de argint, ca si Alexandru, cu cele trei bronzuri. Toti trei au contribuit si la Mondialele de anul trecut la obtinerea punctajului pentru calificarea la Jocurile Olimpice.
- Cum a fost organizarea?
- Foarte buna. Sala de concurs era situata aproape de hotel, iar cazarea si masa ne-au multumit. A fost o competitie puternica, dominata de reprezentantii Belarusului, care au luat opt medalii de aur la trei categorii, de doua ori mai multe decat rusii. De retinut ca Romania s-a situat pe primele locuri in aceasta ierarhie.
- Sunteti multumit de prestatiile sportivilor la Mondialele din Thailanda?
- Chiar daca nu au luat nicio medalie, au reusit sa se situeze pe pozitii care ne-au asigurat calificarea cu patru oameni pentru Beijing, ceea ce e foarte important. Sanse reale de a prinde un bilet la aceasta mare competitie are si campioana europeana a categoriei 53 kg, Marioara Munteanu, pe care-l poate obtine la competitia de anul viitor din Italia. La un pas de podium a fost Valeriu Calancea, de asemenea medaliat cu aur la Europene, la 85 kg, care a alunecat pe podium, ratand incercarea la aruncat. A revenit, dar a trebuit sa se multumeasca doar cu locul 4.
- Cum se simte acum?
- Isi vede de treaba, ambitios cum il stim cu totii, dar se simte din felul cum vorbeste, ca este frustrat pentru ratarea care l-a costat o medalie la campionatele lumii. Ramane un om de baza al lotului nostru pentru J.O.
- Care este bilantul medaliilor obtinute anul acesta?
- 6 la Europenele seniorilor, 9 la cele ale juniorilor si 3 la cadeti, in total 18, dintre care 11 de aur. Seniorii au luat 4 trofee de aur, juniorii 5, iar cadetii 2, cucerite de Alberto Ivan la categoria 50 kg. Consideram ca este un bilant bun, singurul regret fiind absenta unei medalii mondiale, compensata, insa, de calificarea la Jocurile Olimpice, care era principalul obiectiv al federatiei pentru anul acesta.
- Se va schimba ceva in programul de pregatire pana la J.O. ?
- Va fi o pregatire normala pentru perioada premergatoare competitiei din capitala Chinei, efectuata la Bucuresti, Bascov, Poiana Brasov, iar dupa Anul Nou, la Piatra Arsa. Notati ca din lotul olimpic fac parte sase sportivi si doua sportive. ANS ne-a suplimentat recent bugetul, asa ca avem suficienti bani pentru o buna pregatire.
- La ce competitii internationale vor participa sportivii anul viitor?
- Seniorii, la Europenele din Italia, in luna aprilie, iar juniorii la Mondialele de la Whitehorse-Canada, excluzand intrecerea olimpica din august.
- Cand vor fi desemnati cei mai buni halterofili ai anului?
- Probabil la cursul de perfectionare al antrenorilor, care se va tine la Complexul Sportiv National de la Izvorul Muresului, in cursul lunii viitoare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.