SUA au informat Rusia ca intentioneaza sa amane trecerea la un sistem de aparare antiracheta in Europa pana cand ambele parti vor conveni ca exista o amenintare din partea Iranului, potrivit unor oficiali americani. Robert Gates, ministrul american a
SUA au informat Rusia ca intentioneaza sa amane trecerea la un sistem de aparare antiracheta in Europa pana cand ambele parti vor conveni ca exista o amenintare din partea Iranului, potrivit unor oficiali americani. Robert Gates, ministrul american al apararii, si Condoleezza Rice, secretarul de stat american, i-au facut o oferta presedintelui Putin, saptamana trecuta, in incercarea de a aplana ingrijorarile rusilor in legatura cu planul Pentagonului de a amplasa 10 interceptoare de rachete in Polonia si un radar in Republica Ceha, noteaza Financial Times, monitorizat de Rompres.

Un inalt oficial american din domeniul apararii a declarat ca Washingtonul va continua negocierile cu Polonia si Republica Ceha in vederea amplasarii de sisteme de aparare antiracheta. Dar, a afirmat acesta, SUA intentioneaza sa mentina sistemul neoperativ pana cand SUA si Rusia vor conveni impreuna ca rachetele balistice iraniene reprezinta o amenintare.

"Intentia noastra este de a continua construirea sistemului de aparare in Europa", a declarat Geoff Morrell, purtator de cuvant al Pentagonului. "Dar ritmul in care va deveni operational va putea fi adaptat pentru a fi adecvat cu amenintarea".

SUA intentioneaza sa dezvolte un scut antiracheta in Europa pentru a contracara o viitoare amenintare din partea rachetelor balistice iraniene cu raza lunga de actiune, despre care serviciile secrete apreciaza ca ar putea tinti Europa si SUA pana in 2015. Rusia este de parere ca Iranul este mult prea departe de a dezvolta rachete cu o raza atat de lunga de actiune.

SUA spera sa convinga Rusia ca evaluarea ei in ceea ce priveste pericolul iranian este eronata. Unii oficiali atrag atentia asupra faptului ca Iranul tinde sa desfasoare rachete mult mai devreme decat crede Rusia, dupa teste de zbor initiale, fapt care, cred ei, a indus Moscovei un sentiment fals de securitate.

Saptamana trecuta, SUA si Rusia au convenit la Moscova sa colaboreze pentru a stabili criteriile necesare in vederea masurarii capacitatilor Iranului. Cu toate acestea, in cursul unei conferinte de presa comune, Serghei Lavrov, ministrul rus al afacerilor externe, a declarat ca procesul va reafirma convingerea sa referitoare la faptul ca Iranul nu reprezinta o amenintare iminenta.

SUA au facut la Moscova mai multe propuneri privind apararea antiracheta, despre care Lavrov a declarat ca sunt "interesante". El a subliniat insa ca Rusia se opune vehement amplasarii scutului in Polonia si Republica Ceha, ceea ce sugereaza ca un compromis va fi greu de atins.

SUA spera ca propunerea sa il incurajeze, de asemenea, pe presedintele Putin, care a efectuat saptamana trecuta prima sa vizita la Teheran, sa convinga Iranul sa isi suspende programul de imbogatire a uraniului. SUA au dat clar de inteles ca sunt ingrijorate si de armele biologice si chimice iraniene care ar putea fi montate pe rachetele cu raza lunga de actiune.

Putin a reafirmat saptamana aceasta ca Rusia nu considera ca Iranul ar incerca sa construiasca o arma nucleara. SUA au declarat ca pericolul ridicat de programul nuclear si de rachete al Iranului reprezinta principalul motiv de a construi un sistem de aparare antiracheta in Europa.

Presedintele american, George W. Bush, a declarat miercuri, referindu-se la Iran: "Daca sunteti interesati in evitarea unui al Treilea Razboi Mondial, ar trebui sa fiti interesati si in a-i impiedica sa obtina cunostintele pentru a fabrica o arma nucleara".

Dan Fried, adjunctul secretarului de stat pentru Europa, a declarat la Bruxelles ca pericolul cel mai imediat din partea Iranului va disparea daca va fi mai putina urgenta privind un astfel de sistem de aparare.

SUA au prezentat, de asemenea, oficialilor de la Moscova, o noua propunere privind modul in care Rusia, SUA si tarile europene ar putea impartasi informatiile legate de o avertizare timpurie, astfel incat - sustin oficiali americani - s-ar reduce pericolul rachetelor la adresa lor.

Propunerea se refera la imbinarea informatiilor provenite de la radarele rusesti din Azerbaidjan si sudul Rusiei cu informatii provenite de la radare amplasate pe nave si de la detectoarele americane din Republica Ceha, Marea Britanie si din alte zone. Agentia Interfax l-a citat pe seful Statului Major al armatei ruse, Iuri Baluievski, care a declarat ca "nu este nimic nou" in aceste propuneri.

Oficiali americani au declarat ca in pofida impartasirii informatiilor de avertizare timpurie deciziile privind lansarea interceptoarelor de rachete vor reveni tot capitalelor fiecarei tari. Ei au spus ca desi rusii nu au oferit niciun temei obiectiilor lor anterioare, au fost de acord sa studieze propunerea.

Rusia a conditionat orice cooperare de suspendarea convorbirilor SUA cu Polonia si Republica Ceha. Moscova si-a facut cunoscuta propria propunere de integrare a radarului de la Garbala din Azerbaidjan in sistemul de aparare antiracheta american, in locul radarului din Cehia. Dar SUA au invocat motivul ca radarele sunt de diferite tipuri, iar radarul de la Garbala ar putea completa, dar nu inlocui, radarul de depistare in banda-X din Republica Ceha.

Intre timp, Ali Larijani, negociatorul nuclear iranian, a declarat miercuri, la postul televiziunii de stat, ca Putin le-a dat autoritatilor iraniene "o idee speciala" care a "fost examinata", dar a refuzat sa dea detalii in acest sens.

Dimitri Pescov, purtator de cuvant al presedintelui Putin, a refuzat sa confirme daca a fost facuta o noua propunere.

Alte persoane din anturajul convorbirilor cu Teheranul, au sugerat ca i-au oferit presedintelui rus posibilitatea de a transmite mesajul ca Iranul trebuie sa se supuna cererilor de a-si suspenda programul de imbogatire a uraniului.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.