Statul roman le acorda o bursa lunara de 50 de euro elevilor basarabeni, bani care le ajung doar pentru a plati doua mese timp de 24 de zile. In judetul Suceava sunt 202 elevi moldoveni si ucrainieni, inscrisi in special in ciclurile gimnazial si lic
Statul roman le acorda o bursa lunara de 50 de euro elevilor basarabeni, bani care le ajung doar pentru a plati doua mese timp de 24 de zile. In judetul Suceava sunt 202 elevi moldoveni si ucrainieni, inscrisi in special in ciclurile gimnazial si liceal, dintre care 189 sunt bursieri, iar restul de 13 sunt autorizati de minister sa invete pe cheltuiala proprie. Singura implicare din partea statului moldovean consta in selectia elevilor basarabeni care ajung la centrul de repartitie din Iasi. In ultimii ani se observa o serioasa imbunatatire a calitatii acestora, foarte multi dintre cei veniti ajungand olimpici si avand note foarte bune la examenul de bacalaureat. O parte din cei 13 elevi care nu au bursa din partea statului roman nu au prins repartitie pe locurile oferite de statul roman, iar altii provin din familii in care unul din parinti are cetatenie moldovenesca sau ucrainiana, dar este casatorit cu un cetatean roman si locuieste pe teritoriul Romaniei. Copiii moldoveni si ucraineni din ciclurile primar si gimnazial nu beneficiaza de manuale gratuite, iar cei de liceu nu pot avea nici un alt sprijin din partea statului roman decat bursa lunara. Statul roman le acorda o bursa lunara de 50 de euro si cazare gratuita. Banii le ajung doar pentru a plati doua mese timp de 24 de zile. Totusi, nu au fost semnalate cazuri sau reclamatii la Inspectoratul scolar Judetean. Desi legea nu prevede masuri in acest sens, conducerea scolilor se ocupa ca elevii moldoveni sa aiba hrana asigurata permanent. In unele cazuri comitetele de parinti sunt cele care iau in grija un numar de elevi moldoveni si se ocupa de asigurarea celei de-a treia mese in zilele lucratoare si de toate cele trei mese zilnice la sfarsitul saptamanii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.