Prezent la aplicatia militara MILREX 07, presedintele Traian Basescu a recunoscut ca aceasta a fost rezultatul faptului ca in decembrie 2006 i-a anuntat pe generaIii din MAp ca le va da o alarma pentru a testa capacitatea operationala a principalelo
Prezent la aplicatia militara MILREX 07, presedintele Traian Basescu a recunoscut ca aceasta a fost rezultatul faptului ca in decembrie 2006 i-a anuntat pe generaIii din MAp ca le va da o alarma pentru a testa capacitatea operationala a principalelor unitati din Statul Major General. In privinta proiectului de buget alocat Ministerului Apararii, Basescu a declarat la Cincu, in judetul Brasov, ca "el reflecta capacitatea unui guvern de a intelege nevoile de securitate si capacitatea unui guvern de a garanta ce este mai important pentru tara".
Seful statului a asistat timp de aproximativ doua ore la demonstratiile militare desfasurate la poligonul din Cincu, el apreciind, la final, ca acestea au fost "perfecte". Intrebat ce anume i-a placut, Basescu a rapuns: "Este greu sa-ti placa ceva anume atunci cand vezi elemente de razboi, dar pot spune ca traiesc o senzatie de securitate, ca cetatean al acestei tari". Dupa ce a intrat intr-un transportor amfibiu blindat, Basescu a declarat ca nu este foarte confortabil in interiorul acestuia. El a spus ca aplicatia la care a asistat, ieri, in poligonul Cincu din Fagaras, este cea mai mare actiune de acest tip organizata de Armata Romana dupa 1989. "Pot spune ca, spre deosebire de aplicatia de acum doi ani la care am participat, aceasta aplicatie este mai complexa, implicati mai multa tehnica si mai multi oameni", a spus acesta.
Unul din cele mai mari poligoane din Europa
Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat ca poligonul de la Cincu este unul dintre cele mai mari si operationale din Europa si ar putea fi utlilizat, incepand din 2008, ca baza de antrenament, si de alte state NATO. Melescanu a precizat ca investitii pentru reamenajarea poligonului de la Cincu ar putea fi suportate din bugetul Ministerului Apararii, dar si prin finantarea celor care sunt interesati sa-l utilizeze. "Daca se vor face investitii, probabil ca de la anul poligonul Cincu ar putea fi utilizat si de catre alti aliati sau de americani daca sunt interesati", a spus Melescanu. Acesta a spus, citat de Rompres, ca la sfarsitul acestui an, sau cel tarziu la inceputul lui 2008, Romania va prezenta o informare in legatura cu optiunile pe care Ministerul Apararii le va face in ceea ce priveste achizitiile de avioane multirol. "Sunt niste optiuni pe care trebuie sa le facem. Eu personal sprijin foarte clar dorinta pilotilor de a avea avioane noi", a aratat ministrul Apararii, care a tinut insa sa precizeze ca este o optiune personala si nu o decizie la nivelul ministerului. "Eu consider ca mai bine cumparam mai putine avioane, dar noi, care sa ne asigure un ciclu de 30 de ani de acum incolo, de stare de operationalizare a lor", a subliniat Melescanu. El a spus ca tot la sfarsitul acestui an va fi cunoscuta si procedura de achizitie a acestor avioane - licitatie sau negociere directa.
Desfasurata simultan in poligoanele Cincu, Smardan si Capu Midia, aplicatia a fost, din punctul de vedere al ministrului Apararii, Teodor Melescanu, un succes. La Milrex 07 au participat 8800 de militari, peste 1700 de vehicule si mijloace de lupta, 24 de nave si 30 de aeronave. La exercitiu au participat militari din unitati apartinand fortelor terestre, aeriene si navale. Scopul exercitiului a fost antrenarea simultana a structurilor de conducere si executie la nivel strategic, operativ si tactic, pentru rezolvarea unei game diverse de misiuni, pe baza unui scenariu fictiv. Structurile care au participat cu efective si tehnica militara la exercitiul MILREX au fost Statul Major General, Statul Major al Fortelor Terestre si Statul Major al Fortelor Aeriene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.