Actele administrative emise de consiliile locale sunt, de multe ori, in contradictie cu legile in vigoare, iar multi alesi din judetul Neamt manifesta nepasare fata de legalitatea actelor si de obligatia transmiterii acestora la Prefectura pentru avi
Actele administrative emise de consiliile locale sunt, de multe ori, in contradictie cu legile in vigoare, iar multi alesi din judetul Neamt manifesta nepasare fata de legalitatea actelor si de obligatia transmiterii acestora la Prefectura pentru avizare, s-a plans prefectul de Neamt, Toader Mocanu, la intalnirea pe care a avut-o, marti, 16 octombrie, cu primarii. "Sunt primarii care ne transmit cu mare intarziere sau nu ne transmit deciziile primarului si hotararile Consiliului Local", a declarat prefectul Mocanu. Dintre localitatile care nu au inaintat acte administrative, respectiv hotarari adoptate de consiliul local si dispozitii emise de primar, in termenele prevazute de lege, in mod repetat, prefectul a enumerat comunele Bahna, Moldoveni, Tasca, Valea Ursului si Zanesti. In cursul anului 2007, Compartimentul controlul legalitatii actelor si contencios administrativ din cadrul Institutiei Prefectului a controlat, din punctul de vedere al legalitatii, 92.427 acte administrative ale autoritatilor administratiei publice locale si judetene, dintre care 89 hotarari ale Consiliului Judetean Neamt, 144 dispozitii ale presedintelui Consiliului Judetean Neamt, 3.883 hotarari ale consiliilor locale, 88.311 dispozitii ale primarilor. Din totalul actelor controlate s-au considerat a fi ilegale, fiind adoptate cu incalcarea in total sau in parte a unor reglementari legale in materie, 137 acte administrative, din care 104 sunt hotarari ale consiliilor locale si 33 dispozitii emise de primari. Prefectul de Neamt a solicitat autoritatilor administratiei publice locale si judetene emitente sa reanalizeze unele acte considerate in total sau in parte, dupa caz, nelegale. Pana in prezent, spune prefectul, nu au raspuns acestor solicitari comunele Boghicea, Bargauani, Ceahlau, Garcina, Roznov si Girov. Printre motivele pentru care nu a fost dat avizul de legalitate se afla nerespectarea prevederilor legale privind administrarea domeniului public si privat al unitatilor administrativ-teritoriale, stabilirea impozitelor si taxelor locale, modificarea organigramei aparatului de specialitate al primarului, precum si avansarea sau promovarea unor functionari publici sau a unor persoane angajate cu contract individual de munca.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.