„Zece pentru Romania" a avut, pina acum, o singura editie la categoria „parlamentari". Dupa un an de pauza, aceasta sectiune revine in 2007

I. Mona MuscA. II. Corneliu Vadim Tudor. III. Mircea Geoana. Asa a aratat podiumul la sectiunea „parlamentari" in anul inaugural al competitiei gazduite de Realitatea TV, realizata si moderata de Mihai Tatulici. Cei trei laureati au avut, in acel an, prestatii inegale in Parlament.

„Dana", „Tribunul" si „Prostanacul" - alte nume sub care sint cunoscuti laureatii din 2005 la categoria „Parlamentari" Aleasa deputat in circumscriptia electorala Bucuresti, Mona Musca nu a stat efectiv prea mult timp in Parlament. A devenit, imediat dupa ce Alianta Dreptate si Adevar a cistigat alegerile, ministru al Culturii, portofoliu din care a plecat la jumatatea lui 2005, in urma unor divergente cu premierul Tariceanu. Demisia din Executiv a fost semnalul pentru un parcurs descendent al Monei Musca; a urmat pentru ea episodul dureros al dosarului de Securitate, moment care a scos-o practic din jocul politic la virf.

Vadim Tudor a renuntat in 2005 la functia de presedinte plin al PRM, devenind presedinte de onoare. A revenit in forta dupa numai citeva luni, indepartindu-l din partid pe cel pe care il lasase in locul sau: Corneliu Ciontu. In Parlament, activitatea sa din acel an - ca si aceea din anii care vor urma - nu a depasit nivelul de circ politic. De altfel, C.V. Tudor s-a dovedit, in actuala legislatura, si unul dintre cei mai lenesi parlamentari, el chiulind deseori.

Mircea Geoana a devenit senator in 2005 pentru a doua oara consecutiv. In 2005, capitalul sau de simpatie a fost mai mare decit in anii precedentului mandat pentru ca reusise sa il doboare din fruntea PSD pe „titanul" Ion Iliescu, in urma unui congres de pomina. Fara o activitate intensa - ca si in cazul Monei Musca si al lui Corneliu Vadim Tudor - Geoana a luat „bronzul" pentru ca 2005, in zona de stinga a esichierului politic autohton, a fost anul sau. Actualul presedinte al PSD - reconfirmat pentru un al doilea mandat - a devenit si el, intre timp, un fruntas al clasamentelor care ii monitorizeaza pe cei mai lenesi parlamentari ai actualului legislativ.

Nu performanta, asadar, a contat in ierarhia primului an, ci simpatia pe care o inspira politicienii si notorietatea lor. In acelasi top 10, in care se regasesc 6 social democrati in total, in ordine, au mai fost: Ion Iliescu, Adrian Nastase, Gheorghe Funar, Cozmin Gusa, Adrian Paunescu, Victor Ponta si Nicolae Vacaroiu.

Citeste pe www.cotidianul.ro/select cum s-a nascut ideea de „Prostanac"