Compania GlaxoSmithKline (GSK) a lansat vaccinul Cervarix impotriva cancerului de col uterin, relateaza Rompres. Acest vaccin a fost lansat in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene si este indicat pentru preventia leziunilor cervic

Compania GlaxoSmithKline (GSK) a lansat vaccinul Cervarix impotriva cancerului de col uterin, relateaza Rompres. Acest vaccin a fost lansat in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene si este indicat pentru preventia leziunilor cervicale precanceroase de grad inalt (neoplazie cervicala intraepiteliana de grad II si III) si a cancerului de col uterin determinat de Papillomavirus Uman (HPV), tipurile 16 si 18.

Indicatia se bazeaza pe datele clinice generate la fete si femei cu varste cuprinse intre 10 si 25 de ani.

Potrivit studiilor de specialitate, cancerul de col uterin este a doua cauza de deces la femei. Anual, in intreaga lume se inregistreaza peste 270.000 de decese ca urmare a acestei forme de cancer. Boala apare cand infectia cu HPV devine persistenta si progreseaza spre cancer. Pana la 80 la suta dintre femeile active sexual se vor infecta cu HPV candva in cursul vietii, riscul persistentei infectiei crescand cu varsta.

Pana in prezent au fost identificate aproximativ 100 de tipuri de HPV. Dintre acestea, aproximativ 15 tipuri virale sunt considerate a cauza cancerul de col uterin. In Europa, tipurile 16 si 18 sunt responsabile de aproximativ 71,5 la suta din cancerele de col uterin.

Vicepresedintele Societatii de Ginecologie si Obstetrica din Romania, prof. dr. Gabriel Banceanu, a subliniat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca acest tip de cancer se situeaza pe primul loc in Romania. El a mai mentionat ca anual mor din cauza acestei forme de cancer 2.000 de femei si apar 3.500-4.000 de cazuri noi, carora li se adauga cele 35.000 de cazuri aflate in evidente in tara noastra.

Prof. dr. Gabriel Banceanu a precizat ca aceasta forma de afectiune se poate determina din timp pentru ca poate fi usor vizualizata si explorata printr-un examen care ar trebui facut de toate femeile, examenul Papanicolau. Varsta de aparitie a acestei forme de cancer a scazut foarte mult la grupa de varsta 25-40 de ani, varful ramanand intre 45 si 55 de ani, iar acest varf s-a deplasat spre grupa 25-40 de ani cu 20 la suta in ultimii ani.

Desi este o forma explorabila si usor de depistat, totusi, din cele 3.500 de cazuri anuale, numai 500-600 sunt in stadiul I, restul aflandu-se in stadiile II si III, cand tratamentul este mult mai dificil.

In ultimii 10-15 ani s-a dovedit ca peste 90 la suta din aceasta forma de cancer este cauzata de infectia cu HPV, a explicat specialistul. 50 la suta dintre femei sunt infectate cu HPV, iar 10 la suta dintre acestea pot dezvolta leziuni cervicale care vor duce la cancer de col uterin.

Referindu-se la vaccinul lanst, prof. dr. Gabriel Banceanu a mentionat ca acesta trateaza tulpinile 16 si 18 ale HPV care sunt responsabile de 75-80 la suta din cancerele de col uterin.

In ceea ce priveste vaccinul, acesta a fost conceput pentru preventie, a subliniat dr. Mihaela Ionascu, director medical la GlaxoSmithKline. El este recomandat pentru leziunile precanceroase si este pentru tipurile 16 si 18 ale HPV, a mentionat dr. Ionascu. Ea a facut referire la faptul ca acest tip de infectie cu HPV afecteaza de-a lungul vietii 50 la suta dintre femei, infectia fiind cu cel putin un tip din cele doua tipuri de HPV.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.