Zeci de romani au participat sambata seara, la Roma, la mitingul organizat de Alianta Nationala din Italia ca protest fata de politica guvernului Prodi si pentru a cere scaderea impozitelor si imbunatatirea sigurantei in orase.

O singura
Zeci de romani au participat sambata seara, la Roma, la mitingul organizat de Alianta Nationala din Italia ca protest fata de politica guvernului Prodi si pentru a cere scaderea impozitelor si imbunatatirea sigurantei in orase.

O singura referire la Romania a facut Gianfranco Fini, liderul partidului de centru dreapta Alleanza Nazionale (AN), la miting. "Exista multi criminali romani, dar nu toti romanii sunt criminali", a subliniat in discursul sau Gianfranco Fini, adaugand ca "Italia nu poate risca cresterea xenofobiei si a intolerantei din cauza rromilor care vin din Romania". El a facut, astfel, o diferentiere intre romani, romi si nomazi. Fini a cerut masuri drastice impotriva celor care intra in Italia fara intentia de a se integra, apreciindu-i in acelasi timp pe aceia care respecta legile si muncesc onest.
Zeci de mii de persoane au ocupat spatiul din fata Colosseumului intr-un miting in care AN si-a prezentat pozitia fata de imigratia ilegala. Presa de sambata dimineata scria despre aceste probleme reale cu care se confrunta Italia si era de asteptat ca Fini sa faca referire in primul rand la Romania.
"Libertatea mea se sfarseste unde incepe libertatea celuilalt", a declamat Fini in fata multimii, din care nu au lipsit nici gruparile de extrema dreapta, explicand ca, atat timp cat imigrantii nu se integreaza si nu sunt pregatiti sa respecte munca si valorile Italiei, nu sunt bineveniti.
"Integrarea nu inseamna numai legi formale", a continuat Fini, facand referire la Directiva Europeana si la faptul ca Romania trebuie sa ia o pozitie clara fata de problema imigratiei.
Conform statisticilor, in Italia lucreaza legal numai 350.000 de romani, restul - in jur de 2 milioane, optimist vorbind - fiind platiti la negru sau neavand nici o sursa constanta de venit. "Munca este garantia libertatii", a spus Fini, fost ministru de Externe in guvernul Berlusconi, acuzand actualul Executiv de demagogie.
Atmosfera de la miting a fost o dovada clara ca Fini se bucura de o mare popularitate mai ales in randul tinerilor. Exista chiar grupuri de romani care simpatizeaza cu dreapta, iar forta discursului sau politic vine tocmai din atitudinea fata de problema imigratiei.
Inaintea lui Fini a vorbit, in italiana, o romanca. Ea a spus ca lucreaza de cativa ani in Italia, ca are o viata normala aici, dar ca ii este rusine pentru ceea ce fac conationalii ei.
"Multumesc lui Dumnezeu ca sunt italian", "Nu mai vreau sa-mi fie teama", "Un oras in siguranta" au fost cateva dintre pancartele arborate sambata seara pe Via Del Colosseo. Au lipsit incidentele, au lipsit remarcele rasiste.

SCRUTIN
>> Un om pentru stanga
Primarul Romei, Walter Veltroni, autorul unor declaratii dure la adresa comunitatii romanesti, era ieri principalul favorit in scrutinul pentru desemnarea presedintelui Partidului Democrat, infiintat recent prin fuziunea a doua partide de centru-stanga, formatiune care cauta alternativa la actualul lider al stangii, Romano Prodi, a carui cota de popularitate este in scadere.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.