PSD solicita explicatii din partea premierului Tariceanu si cere demisia de onoare a ministrului de externe, Adrian Cioroianu, 'ca urmare a adoptarii unui recent acord intre Comisia Europeana si Republica Moldova', transmite Rompres.
'Este un ac
PSD solicita explicatii din partea premierului Tariceanu si cere demisia de onoare a ministrului de externe, Adrian Cioroianu, 'ca urmare a adoptarii unui recent acord intre Comisia Europeana si Republica Moldova', transmite Rompres.
'Este un act de grava iresponsabilitate si grava incompetenta. Acest tip de document nu poate fi adoptat decat prin acordul explicit al tuturor statelor membre, in cazul de fata fiind transmise instructiuni de acceptare din partea Centralei Ministerului de Externe catre misiunea Romaniei la Bruxelles', a declarat, luni, Titus Corlatean, secretar general al PSD, intr-o conferinta de presa tinuta la Ramnicu Valcea.
Acordul incriminat de el este, de fapt, o suita de doua acorduri, semnate saptamana trecuta, la Bruxelles, intre Republica Moldova si Uniunea Europeana, care se refera la facilitarea regimului de vize si, respectiv, la readmisia persoanelor cu sedere ilegala - asa cum a dezvaluit "Romania libera" in editia de astazi.
Documentele urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2008, iar in cuprinsul lor se face mentiunea ca au fost redactate 'in limbile bulgara, ceha, daneza, engleza, estoniana, finlandeza, franceza, germana, greaca, italiana, letona, lituaniana, maghiara, malteza, moldoveneasca, neerlandeza, poloneza, portugheza, romana, slovaca, slovena, spaniola si suedeza, textele in fiecare limba fiind egal autentice'.
'PSD solicita explicatii din partea premierului Tariceanu, care trebuie sa precizeze public, atat in tara, cat si fata de Uniunea Europeana, cum este posibila o asemenea abdicare de la pozitia oficiala de pana acum a Romaniei cu privire la asa-zisa limba moldoveneasca. Cerem demisia de onoare a ministrului de externe pentru acest grav act de incompetenta, care pune in pericol interesele Romaniei in regiune', a adaugat Titus Corlatean.
In opinia lui, 'ceea ce sovieticii si-au dorit pe vremea lui Stalin, sa consfinteasca o identitate moldoveneasca separata de identitatea romana, a devenit astazi posibil prin acest act de grava iresponsabilitate'.
Corlatean a deplans faptul ca 'actualii guvernanti nu reusesc sa foloseasca parghiile pe care le confera statutul actual al Romaniei, de tara membra a Uniunii Europene, asa cum a facut-o Grecia, de exemplu, intr-un anumit context'.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.