Profesorii s-au revoltat din nou. Nu trece o saptamana fara un scandal in Educatie. De aceasta data nu este vorba de vreo reforma inovatoare a ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, ci de nemultumirea cadrelor didactice r
Profesorii s-au revoltat din nou. Nu trece o saptamana fara un scandal in Educatie. De aceasta data nu este vorba de vreo reforma inovatoare a ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, ci de nemultumirea cadrelor didactice referitoare la acordarea salariilor. In acest context, reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au anuntat, ca vor da in judecata Inspectoratul Scolar Bucuresti si conducerea unitatilor de invatamant, pentru ca refuza sa acorde angajatilor din sistem salariul minim pe economie de 880 lei, stabilit in noul Contract Colectiv de Munca. In prezent, cadrele didactice primesc ca salariu minim suma de 660 lei. Salariul minim pe economie, pentru profesorii cu studii superioare, este de 880 lei, insa tinerii licentiati, angajati in invatamant, primesc in acest moment in jur de 660 lei.
Secretarul general al Federatiei, Mariana Becic, sustine ca acest fapt nu este corect pentru ca aceasta suma reprezinta salariul minim inainte de data de 1 ianuarie 2007. "De atunci avem un Contract Colectiv in care se specifica foarte clar faptul ca salariul minim, pentru cadrele cu studii superioare, este 880 lei. Am pregatit mai multe dosare, prin care solicitam acest lucru si le vom inregistra saptamana viitoare la Tribunalul Bucuresti", a declarat, Mariana Becic. Reprezentantii FSLI sustin ca responsabili pentru aceasta situatie sunt directorii unitatilor scolare, respectiv Inspectoratul Scolar al municipiului Bucuresti, care acorda deciziile de salarizare a personalului din sistem. Secretarul general al FSLI a mai precizat ca aceste dosare care vor fi inregistrate la Tribunalul Bucuresti sunt indreptate impotriva Inspectoratului Scolar si a directorilor de unitati. Reprezentantii FSLI au luat decizia de a solicita in instanta cresterea salariilor dupa ce profesorii din judetul Dolj au castigat, vineri, un proces care viza tot modul in care sunt platiti profesorii. Potrivit presedintelui FSLI, Aurel Cornea, salariul minim de 880 lei, pentru cei cu studii superioare, nu este acordat nici in provincie. In timp ce profesorii sunt nemultumiti si de salarii si de sistem, reprezentantii Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP) au decis ca scolile sa nu mai fie clasificate in functie de performante. Conform acestora, parintii nu trebuie sa isi inscrie copiii la o scoala care este intr-un top, ci la una care s ii ofere copilului rezultate bune. Din evaluarile facute pana in prezent la scoli reiese ca unitatile de invatamant stau prost la capitolul "urmarirea absolventilor".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.