Presedintele Parlamentului European (PE), Hans Gert Pottering, aflat in vizita oficiala in Romania, a mers, luni, la Catedrala romano- catolica, Sfantul Iosif din Bucuresti, pentru a se informa la fata locului despre situatia acestui locas de cult, i
Presedintele Parlamentului European (PE), Hans Gert Pottering, aflat in vizita oficiala in Romania, a mers, luni, la Catedrala romano- catolica, Sfantul Iosif din Bucuresti, pentru a se informa la fata locului despre situatia acestui locas de cult, in preajma caruia se ridica o cladire cu 19 etaje, relateaza Rompres.
Demnitarul european a avut o intrevedere cu Arhiepiscopul Mitropolit de Bucuresti, IPS Ioan Robu, in timpul careia si-a exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca in imediata vecinatate a bisericii se construieste un imobil care pune in pericol monumentul istoric, a declarat, pentru Rompres, avocatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Daniel Fenechiu.
Avocatul Fenechiu a amintit ca PE a adoptat, la sfarsitul lunii septembrie, declaratia 54 privind salvarea Catedralei Sfantul Iosif.
'In momentul in care 424 de europarlamentari semneaza un demers prin care cer autoritatilor comunitare si romane sa ia masuri necesare in privinta Catedralei Sfantul Iosif, cred ca este normal ca presedintele PE, care a dat si a ratificat aceasta declaratie, sa se intereseze de respectivul monument istoric', a afirmat Fenechiu.
Avocatul a reiterat ca, la sfarsitul anului trecut, Hans Gert Pottering i-a trimis o scrisoare presedintelui Basescu, in care ii cerea sa rezolve problema Catedralei Sfantul Iosif.
Fenechiu a mai spus ca Hans Gert Pottering nu a fost 'incantat' sa afle ca firma Millenium i-a intentat un proces arhiepiscopului si lui personal, prin care cere instantei de judecata sa le interzica sa faca aprecieri sau sa ia pozitii care ar putea influenta opinia publica, justitia si comunitatile romana si europeana, in proces.
Proiectul Cathedral Plaza dateaza din 1998 si presupune construirea unui bloc de birouri de 75 de metri inaltime, in imediata vecinatate a Catedralei Sf. Iosif, edificiu inclus pe lista monumentelor istorice.
In 1999, Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti si-a dat acordul pentru acest proiect, insa la 3 iulie 2001 si l-a retras, datorita faptului ca nu s-a putut ajunge la o intelegere in legatura cu garantiile pentru evitarea unor eventuale stricaciuni.
In septembrie 2001, Ministerul Culturii si Cultelor a emis un aviz favorabil pentru construirea colosului de sticla si otel.
Lucrarile la edificiu au fost demarate de compania Millennium Building Development la inceputul lunii martie 2006, la mai putin de zece metri de zidurile Catedralei Sf. Iosif. Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti a trimis forurilor competente o scrisoare deschisa, iar la 25 aprilie 2006 a fost organizata pe strazile Capitalei o procesiune, in ideea opririi proiectului care ameninta catedrala.
La 10 mai 2006, Arhiepiscopia Romano-Catolica a intentat proces autoritatilor si organismelor implicate in derularea proiectului de langa catedrala, solicitand incetarea constructiei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.